Bapao met pompoen

Deze vegan versie van het licht gestoomde broodje – bekend onder de naam bapao – heeft een umamirijke vulling van geroosterde pompoen, zoetzure komkommer en gezouten cashewnoten.

plantaardige lunch
plantaardige lunch
5 from 1 vote

Bapao met pompoen

Bapao kent zijn oorsprong in China en wordt traditioneel gevuld met vlees. Deze vegan vulling met umami smaak is het perfecte plantaardige alternatief. Het ideale recept om echt even te vertragen. Je zal nadien rijkelijk beloond worden.
Soort gerecht: Bijgerecht, Lunch
Bereidingstijd: 1 hour
Bak-, stoom- en rijstijd: 2 hours 40 minutes
Totaal: 3 hours 40 minutes
Porties: 8 porties/ personen

Ingrediënten

Voor de bapao:

  • 450 g wit broodmeel, plus extra zo nodig
  • afgestreken tl instant gist
  • 50 g ongeraffineerde suiker

Voor de vulling:

  • 700 g pompoen, geschild, ontpit en in staafjes gesneden
  • 2 el donkere sojasaus
  • 1 el vegan honing , of agavesiroop
  • 1 el verse gemberwortel, geraspt
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • ½ tl chilivlokken
  • 3 el sesamolie
  • ½ grote komkommer
  • 2 el mirin
  • 1 tl ongeraffineerde suiker
  • 1 el rijstazijn
  • 1 mespunt witte peper, versgemalen
  • 3 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden
  • 1 handvol takjes koriander
  • 100 g gezouten geroosterde cashewnoten, fijngestampt

Bereiding

  • Meng het meel, de gist, suiker en 225 ml water met een mixer voorzien van een deeghaak of met een gewone houten pollepel door elkaar. Kneed 8-10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Het deeg zal vrij stijf zijn maar meelsoorten kunnen van elkaar verschillen en het weer kan juist heel nat of heel droog zijn, dus doe er zo nodig maximaal 1 eetlepel water of meel bij. Dek af met een vochtige theedoek en laat ongeveer 1½ uur rijzen of totdat het deeg in volume verdubbeld is. Of zet het deeg in de koelkast, laat het een nacht rijzen en breng het weer op kamertemperatuur voordat je de broodjes gaat vormen.
  • Verwarm de oven voor op 220 ºC/gasovenstand 7. Hussel de pompoen in een braadslede met de sojasaus, vegan honing, gemberwortel, het vijfkruidenpoeder, de helft van de chilivlokken en 2 eetlepels van de sesamolie. Zet de braadslede ongeveer 30 minuten in de oven en schep de pompoenstaafjes halverwege de baktijd om. Rooster ze totdat ze glazig en zacht zijn.
  • Snijd de komkommer in reepjes, lange linten of plakjes en doe ze in een kom. Doe de rest van de chilivlokken met de mirin, kristalsuiker en rijstazijn in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat flink pruttelen totdat het vocht is ingekookt tot 1 eetlepel. Giet over de komkommer en voeg de witte peper en de rest van de sesamolie toe. Hussel door elkaar om de komkommer een dun laagje te geven en zet 10 minuten opzij voordat je gaat eten of bewaar de komkommer maximaal 5 dagen in de koelkast.
  • Knip 16 vierkantjes van 10 cm uit bakpapier. Sla het deeg met je vuist in (om de lucht eruit te slaan) en verdeel het in 8 gelijke rondjes. Rol alle rondjes op een groot stuk bakpapier uit tot ovalen van ongeveer 12 cm lang en 9 cm breed. Plak een uitgeknipt vierkantje bakpapier boven op elk ovaal en vouw er de helft van het ovaal overheen. Leg elk broodje op een tweede vierkantje uitgeknipt bakpapier. Dek losjes af met plasticfolie en laat op een warme plaats 30 minuten rijzen.
  • Zet een grote stoompan, bij voorkeur met twee etages, met water op matig vuur en breng het water aan de kook. Rangschik de broodjes in de stoommandjes met een tussenruimte van ten minste 3 cm en stoom ze – niet te hard – 10-12 minuten totdat ze gerezen, glanzend en gaar zijn. Snijd de broodjes open, haal het papier weg en vul ze met de geroosterde pompoen, uitgelekte komkommer, reepjes lente-ui, takjes koriander en veel fijngestampte cashewnoten.

Extra informatie

Recept en foto uit Vegalicious van Alice Hart, uitgeverij Terra.
Vegalicious | Games | bol.com
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: