Vegan ‘steaks’ van miso-aubergine met kool en puree
Op zoek naar een verrassend en umamirijk vegan recept? Deze aubergine ‘steaks’ met een heerlijke misomarinade, knapperige kool en romige aardappelpuree zijn een echte showstopper op tafel. Perfect als brunch, lunch of hoofdgerecht! Met eenvoudige ingrediënten zoals aubergine, miso en zoete aardappel creëer je een gerecht dat indruk maakt op zowel vegans als vleesliefhebbers. Bovendien is dit recept makkelijk aan te passen voor een glutenvrije maaltijd.
Vegan ‘steaks’ van miso-aubergine met kool en puree
Materiaal
- groot scherp keukenmes
- kleine mengkom
- Maatbeker
- Maatlepels
- pureestamper
- Bakplaat
- Bakpapier
- pan
Ingrediënten
Voor de steaks
- 2 aubergines
- 2 el misopasta
- 2 el sojasaus, (of zonder voor wie glutenvrij eet)
- 2 el agavesiroop
- 2 el sesamolie
- 2 el olijolie
- 1/2 tl chilivlokken
- 1/2 tl knoflookpoeder
Voor de puree
- 200 g zoete aardappelen
- 200 g gewone aardappelen
- 40 g vegan boter, (bakken en braden)
- 80 ml vegan melk
- 1 tl nootmuskaat
- 1 el edelgistvlokken
- 2 teentjes knoflook
- Peper
- Zout
Voor de kool
- 300 g witte kool
- pindakaas, optioneel
- pindanootjes, grof gehakt
- lente-ui, fijngesneden, om af te werken
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de aubergines in twee helften, maak er in een hokjespatroon inkervingen in en leg ze op de bakplaat.
- Maak een marinade met de misopasta, sojasaus, agavesiroop, sesamolie, olijfolie, chilivlokken en knoflookpoeder. Roer goed en bestrijk de auberginehelften rijkelijk. Indien je wat overhebt, kun je dat straks nog gebruiken om de aubergines in te strijken na het bakken. Plaats in de oven voor 30 minuten. Controleer de gaarheid van de aubergines door erin te prikken, ‘het vlees’ moet heel mals zijn. Zet nog een extra vijf minuten in de oven als dit nog niet het geval is.
- Bereid ondertussen de puree. Schil de aardappelen, snijd in gelijke blokjes en doe in een grote kookpot. Voeg een ruime hoeveelheid water toe met een flinke snuf zout en breng aan de kook. De aardappelen zouden in zo’n 20 à 25 minuten gaar moeten zijn. Controleer dit door er met een vork in te prikken. De aardappelen moeten van je vork glijden. Giet af en doe ze terug in de pot. Voeg de boter, plantaardige melk, nootmuskaat en edelgist toe, pers er de teentjes knoflook in en stamp tot puree met je pureestamper. Kruid af met peper en zout naar smaak.
- Snijd de kool fijn en bak crispy in een hete pan met wat olie. Voeg er aan het einde een klein beetje pindakaas aan toe (dit is optioneel, maar zorgt voor wat extra gelaagdheid in je smaken).
- Serveer de aubergine met de puree en de kool en werk af met pindanootjes en lente-ui.
- Dit gerechtje is zo’n drie dagen lekker als je het bewaart in de koelkast. De puree kan ook ingevroren worden. De aubergines lenen zich daar minder toe door de textuur.
- Tip: De kool is ook perfect te vervangen door spruitjes
Extra informatie
