Feestelijke wortel-amandelsoep met Thaise kruidenolie
Wat ons betreft, mag deze soep zeker niet ontbreken in een feestmenu! Deze wortelsoep krijgt een feestelijke, romige toets door de amandelmelk, en de Thaise kruidenolie zorgt voor een pittige smaak. Je kan deze soep op voorhand klaarmaken en op het einde afwerken met de kruidenolie.
Feestelijke wortel-amandelsoep met pittige Thaise kruidenolie
Dit is een heerlijke soep als voorgerecht of als hapje. De amandelmelk geeft een subtiele, romige toets aan de soep. De Thaise kruidenolie zorgt dan weer voor een explosie aan smaken.
Soort gerecht: Hapjes, Voorgerecht
Porties: 4 porties (als hapje)
Ingrediënten
Voor de Thaise kruidenolie
- 60 ml olijfolie
- 3 rode chilipepers
- 1 stengel citroengras
- 5 stengels verse koriander
- 1 tl agavesiroop
- 1 snuifje zout
Voor de wortel-amandelsoep
- 500 g wortelen, geschild en in grove stukken gesneden
- ½ ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 ½ el olijfolie
- gemalen witte peper
- zeezout
- 500 ml water
- 1 blokje vegan groentenbouillon, of 1 tl bouillonpasta
- 250 ml ongezoete amandelmelk
- 1 tl citroensap
Bereiding
Thaise kruidenolie:
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een mooi geheel. Indien je geen blender hebt, kan je hiervoor een staafmixer gebruiken. Zeef alles door een fijne zeef om de nog grove stukjes eruit te halen.
Wortel-amandelsoep:
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Meng de wortelen, ui, look, olijfolie, witte peper en zout in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven gedurende 20-25 minuten of tot de wortelen zacht zijn.
- Zet een kom met een halve liter water op een hoog vuur tot het water kookt. Verlaag het vuur tot een lage stand, doe de bouillon bij het water en roer tot deze mooi opgelost is.
- Voeg nu alle groenten toe en mix. Breng nog eens tot aan het kookpunt en werk af met de amandelmelk en het citroensap. Proef en kruid eventueel bij met witte peper en zeezout.
- Serveer de warme soep in kommetjes en schep een eetlepel van de olie in elke kom.
Extra informatie
Recept van Thomas Deruddere, kok bij Café BK6 in Kortrijk. Foto's: Manon Bruggeman.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!