Interview vegan & horeca: Gwenn van de KleinKeuken Kortrijk

Gwenn runt lunchrestaurant de KleinKeuken in de gezellige Budawijk in Kortrijk. De KleinKeuken startte als een vegetarisch restaurant in combinatie met een verpakkingsvrije winkel. Enkele jaren later is de KleinKeuken een succesvol vegan restaurant met brunches die razendsnel volzet zijn. De verpakkingsvrije winkelmuur werd stopgezet en doorgegeven aan Zonder Meer in de Rijselsestraat.  Wij spraken met Gwenn over zijn vegan evolutie.

de kleinkeuken kortrijk

Hoe lang bestaat de KleinKeuken al?

Iets meer dan vijf jaar geleden zijn we gestart met een vegetarisch en gezond lunchrestaurant. We kregen veel vraag naar vegan gerechten en toen verwees ik die mensen door naar onze saladebar. Uiteraard is een bord rauwe groenten niet waar vegans naar op zoek zijn.

Al na anderhalf jaar besliste ik om de menukaart volledig vegan te maken met kaas als optie bij vraag. Vandaag zijn we al drie jaar vegan en eerlijk gezegd heeft niemand echt naar niet-vegan opties gevraagd terwijl mijn cliënteel niet overwegend vegan is. 

Ikzelf ben samen met m’n zaak gegroeid. Door boeken te lezen, documentaires te kijken, ben ik ook vegan geworden. 

Hoe ging die overgang naar vegan gerechten praktisch in je keuken?

Trial & error! Ik testte langzamerhand verschillende versies van gerechten uit, bijvoorbeeld van lasagna en leerde zo wat werkt en wat niet. Van experimenteren in de keuken leer je veel.

Mijn keuken is nu volledig vegan en dat is een hele opluchting. Dierlijke ingrediënten zoals koemelk en ei zijn gevaarlijk voor de voedselveiligheid en worden sneller slecht.

Standaardproducten die we nu in de keuken hebben zijn smaakmakers als sojasaus, edelgistvlokken, plantaardig vet, miso, pitten en noten. Uiteraard zijn groenten en peulvruchten de basis van de gerechten. 

En hoe communiceer je over je vegan aanbod?

In het begin wou ik het woord vegan vermijden en gebruikte ik ‘plantbased’. Nu gebruik ik bewust vegan, zelfs op sociale media, om me te profileren.

We hebben buiten een krijtbord waarop langs de ene kant ons menu staat en aan de andere kant een varkentje met de tekst “you are what you eat you horrible person”. Een goed bedoelde boodschap voor bewustwording, met humor.

Veel passanten vinden het grappig en nemen er zelfs foto’s mee. Er zijn soms ook mensen verontwaardigd. Maar dat vinden we niet zo erg. We zien het als een soort natuurlijke selectie: de mensen die onze humor appreciëren,ontvangen we. We staan sterk in onze schoenen.

vegan restaurant kortrijk

Hoe waren de reacties toen je besloot om je restaurant 100% vegan te maken?

Leuk en begripvol. Ik mag echt van geluk spreken want ons publiek is heel vriendelijk. Het ligt misschien aan de streek in Kortrijk, maar mijn gasten zijn aangename gesprekspartners en geven ook oprechte en eerlijke feedback. Is het niet mondeling, dan krijg ik achteraf een berichtje of e-mail.

De mensen waren enthousiast over onze switch van vegetarisch naar vegan

Wat zijn zo de struikelblokken geweest?

Groothandels zijn niet echt voorzien op vegan. Ik bezoek nu nog steeds Bio-Planet en Delhaize omdat ze de beste vegan kaas hebben. Biofresh, de groothandel die aan huis levert, heb ik een tijd als optie gezien, maar die leveren maar 2x per week en werken met een min. afname die voor mij niet haalbaar is. Dus ik ga van winkel naar winkel om m’n ingrediënten. 

Welke vegan gerechten werken volgens jou het beste op een menukaart?

De meest bekende en herkenbare gerechten.

Een lasagne blijft bij ons immens populair. Ook burgers (wij maken deze zelf met bonen en groenten) en traditionele gerechten zoals stoverij of vol-au-vent blijven populair!

gwenn-kleinkeuken

Heb je nog een tip voor collega’s in de horeca?

Het is een kleine stap om een gerecht van vegetarisch naar vegan aan te passen. Mits enkele eenvoudige wijzigingen is het vegan. Zo kan je perfect een vegan spaghetti of lasagne maken door de zuivel te vervangen door plantaardige kaas en melk. 

Hoe zie jij de toekomst?

Ik zie dat vegan steeds populairder wordt. Sommige zaken maken er zelfs misbruik van. Zo ging ik laatst een cappuccino halen en bleek dat er een supplement van 70 cent werd gevraagd bovenop de 3,5 euro die een koemelk cappuccino kost. Voor de prijs van 2 cappuccino’s daar kan je bij mij komen lunchen. Misbruik maken van de populariteit van vegan is niet cool!

Ik merk dat er meer en meer aandacht voor vegan is en dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Blijven gaan!

Momenteel run ik de Kleinkeuken alleen en serveer ik dagelijks lunch en 1x per maand een brunch op zondag. Op korte termijn zou ik elk weekend een brunch willen organiseren en op lange termijn ook een avondservice willen inlassen.

Een avondrestaurant met vegan comfortfood, dat is écht een gat in de markt in Kortrijk! Misschien is het niet goed dat ik dit zeg in het voordeel van de concurrentie, want dit is een echte toekomstdroom voor mij. 

Heb je zelf een horeca zaak en heb je vragen of advies nodig? Contacteer ons via horeca@bevegan.be