Ontdek vegan kaas: alles wat je wil weten over vegan kaasvervangers.

Ik zou niet zonder kaas kunnen!”. Hoe vaak heb je die opmerking al gehoord? Of misschien heb je zelf wel geworsteld met het gemis aan kaas. Gelukkig bestaan er heel wat  alternatieven waardoor je kaas nooit echt hoeft te missen. In onze complete vegan kaasgids leer je alles over plantaardige kaas zonder melk. Van waar je ze kan kopen, tot hoe je ze gebruikt en hoe je ze zelf maakt.

Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten!

vegan kaas

Waar kan je vegan kaas kopen?

In bijna alle supermarkten kun je tegenwoordig analoogkaas kopen. Naast biowinkels zoals Bio-Planet of Ekoplaza kun je nu ook in grote warenhuizen zoals Albert Heijn, Delhaize, Colruyt en Carrefour terecht voor vegan kaas. Je vindt deze in de koeling bij zuivel of broodbeleg of soms ook tussen de vleesvervangers. Omdat de vraag naar vegan kaas steeds groter wordt, blijft ook het aanbod uitbreiden. Volg ons op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste productontwikkelingen.

Mag het iets meer zijn? Neem dan zeker eens een kijkje in vegan webshops of speciaalzaken waar je een nog ruimer assortiment vindt.

Soorten vegan kaas in de supermarkt

Je zal ervan versteld staan hoeveel verschillende kaasalternatieven er momenteel al bestaan. Van plakjes kaas voor op de boterham tot feta voor op een mooie salade.

Plakjes kaas voor op de boterham

Eet je graag kaas tussen je boterham of in een broodje? Zowel Violife, Nurishh en Albert Heijn zijn producenten van plakjes vegan kaas. Een broodje vegan kaas is snel gemaakt met enkele plakjes kaas, vegan mayonaise en rauwkost. Je kan de plakjes zowel koud als warm eten, maar de meeste mensen eten ze het liefste warm. Je kan er heel lekkere croque monsieurs mee maken bijvoorbeeld.

Geraspte vegan kaas die je kan smelten

Is een groentenlasagne of een spaghetti bolognese voor jou niet af zonder gesmolten kaas? Dan kan je deze gemakkelijk vervangen door vegan kaas. Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit. Wanneer je de kaas bovenop een ovenschotel strooit, doe je er bijvoorbeeld best een laagje plantaardige room of saus onder. Voor de lekkerste vegan pizza strooi je de kaas rechtstreeks op de tomatensaus en doe je er dan pas andere toppings bovenop.

plantaardig-alternatief-voor-feta

Vegan feta

De Greek White van Violife is een lekker alternatief voor feta. Ook de plantaardige blokjes van Nurishh zijn een lekkere optie als je op zoek bent naar vegan feta. En dan is er ook nog Feto, een fris zuur smakende, gefermenteerde tofu, die je in biowinkels kan kopen. Je kan deze gebruiken zoals gewone feta in een salade of pasta.

plantaardig-alternatief-voor-camembert

Vegan camembert

Bij Delhaize vind je vegan camembert van het merk Nurishh. Bij Carrefour kan je dan weer terecht voor vegan camembert van Violife. Voor meer keuze neem je best even een kijkje in een biowinkel in je buurt. Bij Bio-Planet vind je bijvoorbeeld camembert van Camelia en bij Ekoplaza vind je de cashew camemberti van Rosie & Riffy. Vegan schimmelkaasjes zijn in opmars, naast camembert vind je in sommige biowinkels ook al vegan brie of zelfs blauwe schimmelkaas. Deze ambachtelijke kazen worden gemaakt door toepassing van schimmelculturen en fermentatietechnieken. Als basis worden vaak cashewnoten of amandelen gebruikt, daarom zijn deze kazen duurder dan de kazen in de gewone supermarkt die goedkopere ingrediënten bevatten.

Vegan mozzarella

Geraspte vegan mozzarella vind je bij Delhaize, Albert Heijn en Colruyt van het merk Violife of Nurishh. Wil je graag plakjes mozzarella snijden dan kan je op zoek gaan naar MozzaRisella. Deze vegan mozzarella is gemaakt op basis van rijstmelk en kan je zowel koud als warm gebruiken. Je vindt deze in de meeste biowinkels. Bij Delhaize vind je de zachte en romige plantaardige mozzarella van Dreamfarm. Deze mozzarella is gemaakt van gefermenteerde amandelen en heeft een fantastische smaak en textuur, ideaal voor salade’s, pasta’s en warme ovenschotels.

vegan-alternatief-voor-roomkaas

Vegan roomkaas

Houd je van een romige spread op een sneetje brood of op een cracker? Voor roomkaas bestaan er ontzettend veel lekkere alternatieven. De Belgische producent Pa’lais maakt heerlijke spreads op basis van noten. Ook de creamy smeerkaas van Violife en Dreamfarm moet je zeker eens proberen. Heb je een Albert Heijn in de buurt? Dan kan je de plantaardige Paturain kaas met knoflook en fijne kruiden proeven of de boursinachtige spread van WildWestLand uitproberen. Laat je ook eens betoveren door de vegan Heks’nkaas bij Carrefour, Delhaize of Albert Heijn.

Scroll verder voor een compleet overzicht van vegan kazen die je in België kan kopen.

Zelf vegan kaas maken

Wist je dat je ook zelf vegan kaas kunt maken? Je kunt dan je eigen smaak en creativiteit toepassen en zo een originele kaas maken die nergens te koop is!

Enkele basisrecepten

Vegan parmezaan

Om zelf vegan parmezaan te maken heb je slechts enkele basisingrediënten nodig. Zo maak je het: maal 100g cashewnoten (of zonnebloempitten) fijn in een foodprocessor met 3 à 4 el edelgistvlokken, 1 tl zout en ½ tl knoflookpoeder. Je kan deze strooikaas makkelijk in een potje in de koelkast bewaren. Tip: voeg wat citroenzeste toe aan het strooisel voor nog meer kaassmaak.

Cheezy kaassaus voor pizza

Mix een halve cup geweekte cashewnoten in de blender, samen met het sap van een kleine citroen, ½ cup edelgistvlokken, ¼ cup tapioca, 1 ¼ cup water en naar smaak wat zout, knoflookpoeder en uipoeder. Kook het mengsel in een steelpannetje onder voortdurend roeren, tot je een dikke cheezy substantie hebt. Deze kaassaus kun je op de boterham, op je zelfgemaakte pizzabodem of op een tortillawrap smeren.

Ontdek nog meer recepten

In onze receptendatabase vind je nog meer recepten die je gemakkelijk kan filteren met de knop vegan kaas.

Recept vegan feta
zelf vegan feta maken met tofu
Een supereenvoudig recept om zelf vegan feta te maken. Dit recept vereist geen moeilijke ingrediënten en is snel klaar. Je moet alleen even geduld hebben om alle smaken te laten trekken. Lekker in salades of bij pasta.
Naar het recept
Recept vegan kaaskroketten
recept vegan kaaskroketten vegan summer fest
Pieter-Jan Lint maakte deze kaaskroketten tijdens Vegan Summer Fest en aan de bomvolle zaal te merken waren ze een schot in de roos. We willen jullie dan ook niet onthouden van dit recept!
Naar het recept
Recept lasagne met cashewricotta
vegan recept open lasagne met gebakken paddenstoelen, cashewricotta, boerenkool en truffelolie
Deze open lasagne is een heerlijk verfijnd gerecht voor een stijlvol etentje.
Naar het recept
Vegan kaasdip
vegan recept kaasdip
Deze nachodip is supermakkelijk en overheerlijk.
Naar het recept

Gespecialiseerde kookboeken om vegan kaas te maken

Wil je je graag verder verdiepen in de wereld van de vegan kazen, dan zijn deze gespecialiseerde boeken misschien wel iets voor jou:

  • Fromages vegan – Marie Laforêt (Franstalig)
  • The Non-Dairy Evolution Cookbook – Skye Michael Conroy (Engelstalig)
  • Artisan Vegan Cheese – Miyoko Schinner (Engelstalig)

De smaak van kaas zonder kaas

Wat kaas zo verslavend maakt is de umamismaak. Umami kan je het best omschrijven als hartig, bouillonachtig of zoutig. Het komt niet zo vaak voor in plantaardige ingrediënten, daarom is het belangrijk om er aandacht voor te hebben als je kookt. Om bereidingen een kaassmaak te geven, worden edelgistvlokken en miso het vaakst gebruikt in combinatie met een zuur zoals citroensap en ajuinpoeder. Andere plantaardige smaakmakers die je gerecht een umamiboost geven zijn sojasaus, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, pijnboompitten, zeewier en shiitakechampignons. 

Waarom vegan kaas?

Simpel! Er zijn net zoveel redenen om vegan kaas te eten als er zijn om vegan te worden! De een doet dat uit compassie voor de dieren, de ander kiest voor zijn gezondheid en tenslotte is er ook nog het verminderen van je ecologische voetafdruk. Lees meer over het verborgen leed achter zuivelproducten.

Overzicht van vegan kaasproducenten en merken

Een goede kaasvervanger vinden is voor veel beginnende vegans een beetje een zoektocht. De ene vegan kaas smaakt al meer naar het origineel dan de andere. Laat je niet direct uit het veld slaan als je een vegan kaas proeft die je niet zo lekker vindt. Er is nog zoveel keuze en er zit ongetwijfeld een vegan kaas bij die jij wel lust. Veel plezier met je ontdekkingstocht!

In de Belgische supermarkten

Deze lijst is alfabetisch opgesteld en dus niet op basis van voorkeur.

  • In het Albert Heijn huismerk vind je vegan plakjes kaas en geraspte kaas.
  • Het Carrefour Veggie huismerk biedt een aantal vegan roomkazen aan. Je vindt deze niet tussen de kaas maar bij de vleesvervangers.
  • Het Italiaanse merk Dreamfarm is te koop bij Albert Heijn en Delhaize.
  • Vegan Heks’nkaas is te koop bij Albert Heijn, Carrefour en Delhaize.
  • Nurishh is een producent van geraspte kaas, plakjes kaas en camembert. Je vindt dit merk bij Albert HeijnCarrefour en Delhaize.
  • Pa’lais is een Brusselse onderneming die heerlijke plantaardige roomkaas en vegan sauzen produceert. Je vindt Pa’lais in sommige biowinkels zoals Bio-Planet en bij Delhaize.
  • Vegan Deli produceert plakjes kaas en geraspte kaas. Deze kaas is te koop bij Carrefour en Bio-Planet.
  • Bij Lidl vind je vegan plakjes kaas en geraspte kaas van hun huismerk Vemondo.
  • Violife is wellicht een van de bekendste vegan kaasmerken. Je vindt hun producten ondertussen in verschillende supermarkten in België zoals Carrefour, Delhaize, Albert Heijn en Colruyt. Een uitgebreider Violife-assortiment vind je in sommige vegan (web)shops.
  • WildWestLand is een Nederlandse producent van vegan kazen. De boursinachtige spreads zijn te koop bij Albert Heijn.
  • Willicroft is een producent van vegan kaas uit Nederland. Bij Albert Heijn kan je de parmezaan en kaassaus kopen.

In de biowinkel

Deze lijst is alfabetisch opgesteld en dus niet op basis van voorkeur.

  • Fermentino is een collectie plantaardige kazen op basis van gefermenteerde noten van het Italiaanse Euro Company. Je vindt de Fermè, Camelia, Cicioni en Grattino onder andere bij Bio-Planet.
  • Fervena: Dit is een Nederlandse producent van vegan brie en roomkaas. Je vindt deze in sommige bioshops zoals Bio-Planet.
  • Gondino: Italianen kennen wel wat van kaas en dus is het niet verwonderlijk dat ze ook heerlijke plantaardige kazen maken. Gondino bestaat uit een gamma van harde vegan kazen, zoals Parmezaanse kaas en is te koop bij Bio-Planet.
  • Jay & Joy: Dit is een Franse kaas uit Parijs. Je kan de blauwe kaas en roomkaas met kruiden kopen bij Bio-Planet.
  • Omage maakt ambachtelijke kazen op basis van noten en gebruikt daarbij traditionele technieken om de kaas te laten rijpen. Deze kaas is onder andere te koop bij Bio-Planet, Ekoplaza en Ohne. Je vindt een overzicht van verkooppunten op de website. Onze tip: probeer zeker eens de First Snow.
  • Rosy & Riffy: Camemberti en enkele roomkazen uit Nederland. Deze zijn te koop bij Origin’O.
  • Veggi Filata: geraspte kaas en plakjes kaas die je kan kopen in sommige bioshops.

Online of bij vegan speciaalzaken

Deze lijst is alfabetisch opgesteld en dus niet op basis van voorkeur. Bekijk ons overzicht van vegan shops en webshops.