Vegan tapas: Mediterraanse hapjes voor op je zomerfeestje

Organiseer je binnenkort een tuinfeestje? Dan mogen zomerse tapas zeker niet ontbreken! Deze eenvoudige vegan hapjes zijn in een mum van tijd klaar en kunnen op voorhand voorbereid worden. Zo kan jij je gasten je volle aandacht geven. De hapjes zijn ook erg lekker als voorgerecht bij de barbecue

Volgende hapjes staan op het menu:

  • Quinoa-taboulésalade
  • Geroosterde rode paprikahummus
  • Olijventapenade
  • Gemarineerde artisjokken
  • Ingemaakte rode uien

En heel wat verse groentjes!

tapas-hapjes-vegan
tapas-hapjes-vegan
5 from 2 votes

Vegan tapas: Mediterraanse hapjes voor op je zomerfeestje

Waan je in het Zuiden met deze vegan borrelhapjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een glutenvrije quinoa-taboulésalade, olijventapenade of geroosterde paprikahummus?
Soort gerecht: Brunch, Hapjes, Voorgerecht
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 1 komkommer, in dunne plakjes
  • 3 pitabroodjes, in driehoekjes
  • 16 tarwecrackers
  • 140 g granaatappelpitjes
  • 70 g manzanilla olijven, uitgelekt
  • 70 g kalamata olijven, uitgelekt
  • 240 g artisjokken, gemarineerd, uit blik
  • 265 g olijventapenade, versgemaakt of uit de winkel (let op dat er geen ansjovis in zit)
  • 2 el kappertjes
  • 1 bos radijsjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 10 vijgen, gehalveerd
  • 260 g abrikozen, gedroogd
  • 1 citroen, in partjes
  • 170 g kerstomaatjes
  • verse muntblaadjes

Quinoa-taboulésalade:

  • 90 g quinoa
  • 250 ml water
  • 1 bos krulpeterselie, fijngehakt
  • 15 g verse muntblaadjes, fijngehakt
  • 225 g snoeptomaatjes, in kwarten
  • 2 lente-uitjes, (alleen het groene deel), fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ¼ tl zout
  • zwarte peper

Geroosterde paprikahummus:

  • 400 g kikkererwten, uit blik, uitgelekt en gespoeld
  • 75 g rode paprika, geroosterd, grof gehakt
  • 2 el tahini, sesampasta
  • 2 el citroensap
  • 1 teen knoflook, grof gehakt
  • ½ tl zout
  • 1 el olijfolie

Vlug ingemaakte rode uien:

  • 25 g suiker
  • 180 ml rijstazijn
  • 120 ml heet water
  • 225 g rode uien, in dunne ringen
  • 2,5 cm gember, vers, geschild en in dunne plakjes

Bereiding

Zo maak je de quinoa-taboulésalade:

  • Breng de quinoa in een kleine pan met het water op matig vuur aan de kook. Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag.
  • Laat de quinoa 10 minuten pruttelen, of tot al het water geabsorbeerd is. Neem de pan van het vuur, prik de korrels met een vork los en laat afkoelen.
  • Doe de peterselie, munt, tomaatjes en lente-uitjes in een serveerkom.
  • Doe de olijfolie en het citroensap met de knoflook, het zout en de zwarte peper in een klein potje. Draai het deksel erop en schud flink om er een gladde emulsie van te maken.
  • Doe de afgekoelde quinoa in de serveerkom, voeg de kruiden en groenten toe en hussel alles door elkaar. Sprenkel de dressing over de salade en meng goed.
  • Dek de kom af en zet hem in de koelkast.

Zo maak je de geroosterde rode paprikahummus:

  • Doe de kikkererwten, paprika, tahin, het citroensap, de knoflook en het zout in een keukenmachine en zet hem aan.
  • Giet de olijfolie er met draaiende motor in een dun straaltje bij en laat de machine een minuut draaien tot de hummus volledig glad is. Proef een likje en maak hem zo nodig iets zoeter.
  • Zo maak je vlug ingemaakte rode uien:
  • Doe de suiker, de rijstazijn, het hete water en het zout in een pot van 1 liter, sluit hem goed af en schud flink, tot de suiker en het zout opgelost zijn.
  • Doe de uienringen en de plakjes gember in de pot en dompel ze met een schone lepel onder.
  • Maak de pot weer dicht en laat het mengsel op kamertemperatuur komen alvorens de pot in de koelkast te zetten.
  • Deze vlug ingelegde groenten worden na verloop van tijd alleen maar lekkerder, dus maak ze het liefst een dag of twee van tevoren.

Zo maak je een mooie borrelplank:

  • Neem een ronde serveerplank van 50 cm.
  • Schep de quinoa-taboulésalade in een middelgrote kom, zet hem iets links uit het midden op de plank en leg de plakjes komkommer en stukjes pita er in een waaier omheen.
  • Schep de paprikahummus in een kleine kom, zet hem aan de andere kant van de plank en leg de tarwecrackers er in een waaier omheen.
  • Schep de granaatappelpitjes, olijven, artisjokken, olijventapenade en ingelegde uien in kommetjes en zet ze op de plank. Leg enkele pitabroodjes in een waaier tussen de tapenade en de artisjokken, langs de rand van de plank.
  • Vul de open plekken op de plank op met de radijsjes, vijgen, gedroogde abrikozen en partjes citroen. Doe de kerstomaatjes in een klein bakje en versier de plank met verse muntblaadjes.

Extra informatie

Recept en foto uit Vegan op de plank van Kate Kasbee. Uitgeverij Terra.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: