Köfte balletjes met mojo verde, een groene salsa

Köfte, een echt vleesgerecht, zonder vlees! Köfte is een Turks vleesgerecht dat we hier vegan maken. Minstens zo veel smaak en al zeker met de huisgemaakte salsa mojo verde.

plantbased köfte
plantbased köfte
5 from 3 votes

Köfte balletjes met mojo verde, een groene salsa

Vegan vleesballetjes : het lijkt een contradictie, maar met vegan gehakt hoeft het dat zeker niet te zijn! Dat bewijst dit recept voor vegan köfte met volle overtuiging, smakelijk!
Soort gerecht: Bijgerecht, Lunch, Snack
Bereidingstijd: 45 minutes
Porties: 4 porties/ personen

Ingrediënten

Voor de köfte:

  • 400 g Greenway gehakt , of ander rauw plantaardig gehakt
  • 75 g mix amandelen en walnoten
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode paprika
  • 1 groene chilipeper , (of een halve, naar wens)
  • 15 g verse koriander
  • 1 el köftekruiden*
  • 1 el vegan bakboter , of olijfolie

*köftekruiden kan je ook zelf maken:

  • 1 tl komijn
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl kardemon
  • ½ tl kruidnagel

Voor de mojo verdesalsa:

  • 1 groene paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 avocado
  • 1 dl olijfolie
  • 30 ml rodewijnazijn
  • 50 g mix verse koriander en peterselie
  • ½ tl komijnpoeder
  • Peper en zout, naar smaak

Bereiding

  • Indien je zelf de köftekruiden maakt: meng de kruiden met elkaar.
  • Hak de noten fijn in een keukenmachine. Zorg dat het geen puree wordt; er mag nog een beetje textuur in zitten. Rooster vervolgens de noten in een droge pan op hoog vuur tot ze beginnen te bruinen. Haal de noten uit de pan en laat afkoelen.
  • Snijd de ui, knoflook, rode paprika, verse koriander en chilipeper heel fijn of hak ze fijn in een keukenmachine en meng ze samen met de droge kruiden, de geroosterde nootjes en het gehakt. Kruid eventueel nog wat bij met peper en zout.
  • Rol het gehaktmengsel vervolgens in kleine köfteballetjes en bak ze een 4-tal minuten goudbruin in wat vetstof.
  • Maak nu de mojo verde: mix de groene paprika met de overige ingrediënten in een maatbeker met staafmixer of in een keukenmachine en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de hete köftes met de mojo verde en geniet.

Extra informatie

Recept en foto uit No Meat. No Nonsense van Paul Florizoone, uitgeverij Lannoo.
No meat. No nonsense. | Uitgeverij Lannoo
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: