Interview vegan en horeca: Evelien van Eaudette in Tielt

Eaudette is een jonge horecazaak in West-Vlaanderen waar je huisbereide vegan maaltijden kan bestellen. Onder de slogan ‘de regenboog op je bord’ vind je er gerechten die zowel vegan als glutenvrij zijn, én boordevol biologische groenten. We spraken met Evelien, oorspronkelijk boekhoudster van opleiding, en nu zaakvoerster van Eaudette in Tielt.

Hoe kwam je erbij om vegan te worden?

Mijn vegan parcours startte naar aanleiding van gezondheidsproblemen. Toen ik last kreeg van mijn schildklier bleek dat vlees en zuivel grote triggers waren, dus schrapte ik die uit mijn dieet. Ik verdiepte me vervolgens verder in het thema voeding en toen ik ontdekte hoe vervuilend de visindustrie is, stopte ik ook met vis eten. Uiteindelijk voelde ik me ook niet meer goed bij het eten van eieren en zette de stap naar een volledig plantaardig dieet.

Naast het gezondheidsaspect leerde ik ook veel bij over de ethische kwesties die gepaard gaan met dierlijke voeding. Zo besefte ik bijvoorbeeld dat het drinken van koemelk helemaal niet zo normaal is als het lijkt. Het begint al met onze opvoeding in de kleuterklas, waar we zomaar melk van kalfjes krijgen zonder dat daarbij een context wordt gegeven.

Hoe ben je met je zaak gestart?

Ik voelde dat er nog veel onwetendheid was rond veganisme, zoals het idee dat vegans enkel sla en tomaat zouden eten. Waar ik woon, in Tielt, was er nog heel weinig vegan aanbod. Dus ben ik met Eaudette begonnen om duidelijk te maken hoe lekker en veelzijdig vegan kan zijn! Ik startte met mijn zaak in oktober 2020, volop tijdens de tweede coronagolf. Mijn zaak startte dus niet als restaurant, maar om af te halen of te leveren.

Welk publiek bereik je zoal met Eaudette?

Ik bereik vooral veel mensen uit de buurt, en vind het leuk dat niet iedereen daarvan vegan is! Doordat ik zelf vaak ga leveren bouw ik ook een band op met m’n klanten.

Ondervind je soms struikelblokken om vegan aan te bieden in je zaak?

Bij de groothandel vind je nog heel weinig vegan aanbod. Ik koop mijn producten dan ook vooral bij lokale bioboeren. Een gouden tip voor mijn collega’s in de horeca: bij Marma vind je wel een groot aanbod aan vegan en duurzame producten. Bovendien kan je er ook kleine hoeveelheden afnemen, belangrijk als je menu vaak wisselt.

Bij vegan koken komt vaak ook wat research kijken, en vegan koksopleidingen zijn nog zo goed als onbestaande. Ik los dat op door in mijn grote collectie kookboeken te duiken, en vaak ook vegetarische gerechten te veganizen – zoals die van Ottolenghi.

Welke gerechten op jouw menukaart kennen het meeste succes?

De curryschotels en stoofpotjes zijn heel populair doordat ze echte smaakbommetjes zijn. Ook mijn regenboogsalades doen het heel goed omdat die zo kleurrijk zijn. Daarnaast is de melanzane met tomatenroomsaus altijd een voltreffer, en ook mijn burgers – die ik overigens zelf maak – zijn populair bij mijn klanten.

Hoe zie je Eaudette verder evolueren?

Om nog meer mensen te kunnen bereiken, zou ik heel graag een pop-up openen. Daarvoor ben ik nog volop op zoek naar een locatie in Tielt. Ondanks de leegstand blijkt het toch niet gemakkelijk om iets voor korte termijn te huren. Mijn idee is ook om de pop up samen open te houden met iemand die vegan natuurwijnen aanbiedt.

Een andere droom is om naast het koken ook een winkeltje te starten met specifieke producten die je kan gebruiken in de vegan keuken, en daarnaast ook nog workshops te geven.

eaudette tielt

“Vegan koksopleidingen zijn nog zo goed als onbestaande. Ik los dat op door in mijn grote collectie kookboeken te duiken, en vaak ook vegetarische gerechten te veganizen – zoals die van Ottolenghi”.

Heb je nog advies voor collega’s in de horeca?

Denk niet dat een vegan enkel sla eet! Zet een warm gerecht op de kaart zoals een kleurrijke curry. Mensen willen vooral gaan eten waar het eten met liefde wordt bereid.

Je kunt binnen je zaak ook één werknemer aanduiden die zich specialiseert in veganisme en de leiding neemt voor wat de vegan keuken betreft. Die persoon kan ervoor zorgen dat iedereen van het team mee is met het verhaal en ook op de hoogte blijft.

Hoe kan BE Vegan jouw zaak en die van horeca collega’s helpen?

Try Vegan vind ik een heel mooi initiatief! Restaurant uitbaters kunnen hier ook heel eenvoudig op aanhaken. En zelfs al zet je vegan maar één keer per week op de menukaart, dan nog is het de moeite waard. Die ene dag per week doet al zo veel voor de planeet en het dierenwelzijn!

Je vindt Eaudette in Ter Booye 14, 8700 Tielt.

Ondertussen startte Evelien ook met het aanbieden van workshops. Je vindt er hier alle informatie over.