Verrassende groene lasagne met asperges en bechamelsaus

Wanneer we denken aan stevig comfort food, denken we meteen aan een heerlijk bord lasagne. Deze gezonde versie zit boordevol groenten, zoals tuinbonen, groene asperges en doperwten. Om de baktijd in de oven te verminderen, hebben de mannen van Bosh! een handig trucje: door de lasagnevellen voor te koken, moet de lasagne enkel nog onder de grill. Let wel even op bij de aankoop van lasagnevellen: sommige soorten bevatten ei. Kijk dus zeker goed op de verpakking. We werken deze groene lasagne af met heerlijke vegan bechamelsaus en vegan kaas.

lasagne-asperges
lasagne-asperges
5 from 1 vote

Verrassende groene lasagne met asperges en bechamelsaus

Een gezonde lasagne boordevol groene groenten zoals aperges en een romige vegan bechamelsaus.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de groene lasagnevulling:

  • 6 lente-uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 450 g groene asperges
  • 45 g munt, vers
  • 100 g boerenkool
  • 1 citroen, biologisch
  • 75 g vegan kaas
  • 250 g vegan lasagnevellen
  • 2 tl olijfolie, (+ extra om te bakken)
  • 300 g erwten, diepgevroren
  • 300 g tuinbonen, diepgevroren
  • groene salade voor erbij

Voor de bechamelsaus:

Bereiding

Bereid de groenten voor

  • Maak de lente-uien schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Rasp de knoflook.
  • Snijd de houtige uiteinden van de asperges, maak de stelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Hak de muntblaadjes grof.
  • Verwijder de harde nerven uit de boerenkool en snijd het blad fijn.
  • Rasp de schil van de citroen en halveer hem: pers beide helften uit en bewaar de zeste.

Bereid de lasagnevellen voor:

  • Doe 1 theelepel olijfolie in een grote pan met kokend water. Zo voorkom je dat de lasagnevellen aan elkaar blijven plakken.
  • Leg de vellen in het water en kook ze op matig vuur in 6-8 minuten beetgaar. Beweeg de vellen regelmatig met een tang zodat ze niet aan elkaar plakken.
  • Vul een tweede pan met koud water en 1 theelepel olie. Haal de lasagnevellen een voor een met de tang uit het kookwater. Leg de vellen in het koude water.

Maak nu de vulling:

  • Verhit wat olijfolie in een grote, hoge pan op hoog vuur en roerbak de lente-ui 1 minuut. Bak de knoflook 1 minuut mee.
  • Roerbak de asperges, doperwten en tuinbonen 1 minuut. Bak de boerenkool 1 minuut mee.
  • Doe de munt, de citroenrasp en het citroensap erbij en roer alles 3-5 minuten door tot de boerenkool is geslonken en de bonen gaar zijn.
  • Schep de groenten op een schaal en zet aan de kant. Houd de aspergetoppen apart.

Maak de bechamelsaus:

  • Zet de lege pan weer op het vuur en verhit de olijfolie op matig vuur. Roer de bloem en edelgist er 1 minuut door.
  • Schenk geleidelijk de melk erbij en roer tot de saus dik en gebonden is.
  • Schep alle groenten behalve de aspergetoppen door de saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Stel de lasagne samen:

  • Verdeel een kwart van de groentesaus over de bodem van de ovenschaal.
  • Haal de lasagnevellen een voor een met de tang uit het water en bedek de saus ermee. Verdeel daar weer een kwart van de saus over.
  • Herhaal dit proces tot de saus op is en eindig met een laag lasagnevellen. Bestrooi het geheel met een royale portie vegan kaas en leg de aspergetoppen daarop.
  • Zet de lasagne 5-7 minuten onder een gemiddeld hete grill, tot er kleine, bruine vlekjes ontstaan en de randen knapperig beginnen te worden. Pas op dat de bovenkant niet verbrandt.
  • Snijd de lasagne in stukken. Leg deze op de borden en serveer met groene salade.

Extra informatie

Recept uit BOSH! Healthy vegan. Henry Firth & Ian Theasby. Copyright foto Lizzie Mayson. Fontaine uitgevers.
 
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: