Vegan cinnamon rolls met glazuur, onmisbaar op je brunch

Cinnamon rolls of kaneelbroodjes zijn uit Zweden overgewaaid naar de rest van de wereld. Inmiddels zijn de kaneelrolletjes met vulling van kaneel en suiker razend populair in België. Terecht, want de broodjes zijn onweerstaanbaar lekker! Serveer de cinnamon rolls als onderdeel van een brunch of als zondags ontbijt.

recept vegan cinnamon rolls
recept vegan cinnamon rolls
5 from 1 vote

Vegan cinnamon rolls met glazuur, onmisbaar op je brunch

Cinnamon rolls of kaneelrolletjes kunnen niet ontbreken op een vegan brunch. Serveer ze bijvoorbeeld als onderdeel van een Paasbrunch of Kerstbrunch.
Soort gerecht: Brunch, Ontbijt, Snack
Voorbereiding: 30 minutes
tijd om te rijzen: 2 hours
Totaal: 2 hours 30 minutes
Porties: 10 rolletjes

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 60 g vegan boter
  • 125 ml plantaardige melk
  • 125 ml lauwwarm water
  • 1 zakje instant gist
  • 1 el + tl suiker
  • ¼ tl zout
  • 400 g bloem

Voor de suiker-kaneelvulling

  • 70 g bruine suiker
  • 1 à 1,5 el kaneel
  • 80 g vegan boter

Voor de glazuur (optioneel)

Bereiding

  • Giet 125 ml lauwwarm water in een kommetje en voeg 1 tl suiker en instant gist toe. Zet even aan de kant om de gist te activeren.
  • Meng de bloem met 1 el  suiker en het zout in een kom.
  • Smelt de boter voor het deeg au bain-marie of op een laag vuur. Let op dat de boter niet aanbrandt.
  • Neem een tweede kom en meng de plantaardige melk met de gesmolten boter en de gistoplossing.
  • Giet nu de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Meng het deeg totdat alle ingrediënten gemengd zijn, maar let erop dat je niet te veel kneedt. Vorm een bal van het deeg en leg deze in de mengkom. Bedek de kom met een schone handdoek en zet op een warme plaats. Laat het deeg 1 uur rijzen, het zou ongeveer in volume moeten verdubbelen.
  • Maak de vulling wanneer het deeg gerezen is. Smelt de boter en zet aan de kant. Meng de suiker en de kaneel in een kommetje en zet opzij.
  • Prik de lucht uit het deeg en stort het deeg uit op een licht bebloemd werkblad. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 35 op 50 cm.
  • Bestrijk het deeg met gesmolten boter. Strooi de suiker-kaneelmengeling gelijk over het deeg. Maak nu een lange rol: begin aan de korte zijde van de rechthoek en rol het deeg op. Snijd de rol met een scherp mes in stukken van 2 à 3 cm breed. Let op dat je de rol niet te veel indrukt.
  • Verdeel de rolletjes over een ingevette ovenschaal. Bestrijk de rolletjes met de overgebleven gesmolten boter. Dek opnieuw af met een schone handdoek en laat nog 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven wanneer de rolletjes gerezen zijn. Bak de rolletjes 25 à 30 minuten in de oven.
  • Meng de ingrediënten voor de glazuur in een kommetje.
  • Haal de cinnamon rolls uit de oven en laat minstens 10 minuten afkoelen voor je de glazuur erover strijkt.

Variaties

  • De kaneelrolletjes zijn ook heerlijk met vegan karamelsaus (laat in dat geval de glazuur weg).
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: