Luxe vlechtbroodjes met sesamzaad: covrigi
Wil je zelf vegan broodjes bakken? Covrigi zijn heerlijke Roemeense vlechtbroodjes met sesamzaad en maanzaad. Ze zijn vrij eenvoudig te maken eens je het bereiden van het brooddeeg onder de knie hebt. Net als bij pretzels en bagels wordt het deeg kort gekookt. Je kan de luxebroodjes in elke vorm maken die je wilt.
Luxe vlechtbroodjes met sesamzaad: covrigi
Wil je zelf broodjes bakken voor een vegan brunch? Deze vlechtbroodjes worden op smaak gebracht met sesamzaad en uienvlokken. Laat het smaken!
Soort gerecht: Bijgerecht, Brunch, Lunch
Porties: 8 stuks
Ingrediënten
- 1 el fijne kristalsuiker
- 1 zakje gedroogde gist, van 7 g
- 500 g wit broodmeel, plus extra om te bestuiven
- 1 tl fijn zeezout
- 3 el olijfolie, of zonnebloemolie
- 2 el zuiveringszout
- 1 el maanzaad
- 1 el sesamzaad
- ¾ tl zeezoutvlokken
- 1 el uienvlokken
Bereiding
- Voeg de fijne kristalsuiker met de gist toe aan een kom, klop er 260 ml warm water door en laat 5 minuten staan. Voeg het broodmeel toe aan een grote mengkom en roer het fijne zeezout erdoor. Maak in het midden een kuiltje, schenk het gistmengsel erin en roer met een vork door. Voeg twee eetlepels van de olie toe en meng tot een samenhangend deeg.
- Leg het op een licht met meel bestoven werkvlak en kneed 5 tot 10 minuten, tot het deeg glad en soepel is. Leg in een licht met olie ingevette, schone kom en laat 1 tot 1,5 uur rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld.
- Leg het deeg na het rijzen op een werkvlak, sla de lucht eruit en verdeel in acht even grote porties. Rol voor een traditionele pretzelvorm elke portie deeg uit tot een streng van 50 cm lang. Vouw de uiteinden overlappend naar het midden zodat er een hartvorm ontstaat en knijp de uiteinden samen. Snijd voor vlechtbroodjes een portie deeg doormidden en rol beide helften uit tot een streng van 35 cm lang. Knijp de uiteinden samen, draai de strengen om elkaar en breng de uiteinden naar elkaar toe zodat er een ring ontstaat. Leg de broodjes op twee licht met olie ingevette bakplaten en laat circa 20 minuten rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor tot 220 °C. Breng een grote pan water aan de kook en voeg het zuiveringszout toe. Meng in een kom het maanzaad met het sesamzaad, de zeezoutvlokken en de uienvlokken. Dompel de broodjes met behulp van een grote zeef 30 seconden onder in het water, laat uitlekken en leg terug op de bakplaten.
- Bestrijk met de rest van de olijfolie of zonnebloemolie, bestrooi royaal met het maanzaadmengsel en druk zachtjes aan. Bak 18 tot 20 minuten in de oven, tot de broodjes goudbruin maar vanbinnen nog luchtig zijn. Laat afkoelen.
Extra informatie
Recept en foto uit Nistisima. Traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken van Georgina Hayden, uitgeverij Good Cook.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan