Chocolade granolabars met notenpasta en banaan

Deze granolabars zijn heerlijk zoet, dankzij de banaan en de vanille, en very satisfying door de chocolade in de bars en als extraatje erbovenop. Je kan ze bewaren in de diepvries en daardoor zijn ze ideaal als snack op roadtrip of op wandel. Ze houden ook je picknick lekker koel, wat extra handig is!

vegan bar banaan
vegan bar banaan
5 from 2 votes

Chocolade granolabars met notenpasta en banaan

Paar rijpe bananen liggen en genoeg van bananenbrood? Probeer dit recept voor vegan chocolade granolabars eens! Een ideale snack of lekker als ontbijt.
Soort gerecht: Brunch, Ontbijt, Snack
Voorbereiding: 15 minutes
Bereidingstijd: 30 minutes
Totaal: 45 minutes
Porties: 10 bars (1 bar is ideaal als snack, 2 bars als ontbijt)

Materiaal

  • bakvorm van 20 x 20 x 3 cm

Ingrediënten

  • 30 g noten, zaden en/of pitten
  • 200 g havermout
  • 50 g pure chocoladedruppels of grof gehakte vegan chocolade
  • snuifje zout
  • 2 of 3 grote of kleine (over)rijpe bananen, samen minstens 250 g vruchtvlees
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 ml ahornsiroop
  • 85 g amandelpasta
  • 3 el olijfolie
  • extra chocolade om te smelten en als afwerking te gebruiken

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtstand). Bedek de bakvorm met bakpapier.
  • Hak de noten grof. Meng de droge ingrediënten (noten, havermout, chocolade en zout) in een kom. Zet opzij.
  • Plet de bananen in een tweede kom en meng er de overige natte ingrediënten (vanille-extract, ahornsiroop, amandelpasta en olijfolie) onder.
  • Voeg de droge en natte ingrediënten samen, meng goed met een spatel en stort het mengsel in de bakvorm. Duw de randen goed aan en maak de bovenkant vlak met een spatel of met je vochtige handen. Het deeg zou ongeveer 2 centimeter dik moeten zijn.
  • Bak 25 minuten in de oven of tot de ‘koek’ stevig aanvoelt. Laat volledig afkoelen.
  • Smelt eventueel wat chocolade en giet in een zigzagpatroon op de afgekoelde koek. Laat de chocolade opstijven in de koelkast en snijd het geheel daarna in repen.

Tips:

  • Bewaar je de bars in de diepvries? Leg dan een stuk bakpapier tussen de verschillende lagen, zodat ze niet aan elkaar kleven. Zo kan je telkens de gewenste portie uit de diepvries halen en ontdooien.
  • Zijn je bananen niet overrijp? Dan zullen je bars wat droger en minder zoet smaken. Voeg dan zeker 1 extra lepel ahornsiroop toe.
  • Gebruik goed lopende amandelpasta (of pure pindakaas of andere 100% notenpasta), niet het droge restje onder in je bijna-lege bokaal. Droge notenpasta kan je niet goed mengen onder de overige ingrediënten en zorgt voor een te droge granolabar.

Extra informatie

Recept en foto uit Traybakes van Stefanie Baert. Uitgeverij: Pelckmans.
 © Stefanie Baert en The Fresh Light
traybakes kookboek
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: