Vegan karamel: hemelse saus voor bij je vegan pannenkoeken
Zelf een heerlijke vegan karamel maken is helemaal niet zo moeilijk. Deze karamelsaus is overal lekker bij: schenk hem over pannenkoeken en wafels, bij brownies of schep over een bolletje vegan ijs. Zin in nog meer smaak? Probeer dan eens de variaties zoals salted caramel, koffie-karamelsaus of chocolade-karamelsaus.
Vegan karamel: hemelse saus voor bij je vegan pannenkoeken
Deze eenvoudige karamelsaus past perfect bij heel wat zoete gerechten zoals pannenkoeken, wafels of cinnamon rolls.
Soort gerecht: Bijgerecht, Brunch, Dessert
Porties: 0 100 ml
Ingrediënten
- 100 g suiker
- 45 g vegan boter, of kokosolie
- sesamolie, enkele druppels
- 75 ml sojaroom, of haverroom
Bereiding
- Doe de suiker in een pan met 50 ml water. Breng zonder te roeren aan de kook en laat op halfhoog vuur karamelliseren tot een donkere theekleur.
- Roer er 45 gram boter door en voeg enkele druppels sesamolie toe. Het kan flink spetteren. Voeg de plantaardige room en een snufje zout toe en kook nog een paar minuten al roerend door voor een dikkere saus.
- Gebruik warm of laat afkoelen. Je kunt deze karamelsaus ± 1 week in de koelkast bewaren.
Salted caramel:
- Roer op het laatst 1 theelepel zoutvlokken door (of meer/minder naar smaak) de karamelsaus.
Koffie-karamelsaus:
- Laat 1-2 theelepels koffiepoeder oplossen in de room voordat je die bij de karamel doet.
Chocolade-karamelsaus:
- Neem de saus van het vuur en roer er 90 gram gesmolten pure chocolade door.
Extra informatie
Recept uit Dosia bakt vegan van Dosia Brewer. Fontaine uitgevers. Fotografie: © Eric van Lokven
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan