,

Pho met shiitake en krokante prei

 

Pho is een heerlijke Vietnamese soep. In deze pho in de stijl van Hanoi levert de paddenstoelenbouillon een volmaakte vloeistof waarin de noedels en de specerijen – kaneel, anijs en kruidnagels – zich kunnen onderdompelen. Je kunt het gerecht met een hele reeks heerlijke ingrediënten garneren, van gebakken uien tot allerlei kruiden (bijvoorbeeld verse munt en koriander), maar we hebben hier voor prei gekozen. Dit gerecht is de beloning voor de kok die alles van tevoren fijnsnijdt.

 

recept Vietnamese soep pho

 

Vietnamese pho

Deze overheerlijke soep uit Vietnam is het ultieme comfortfood op een koude winterdag.
Soort gerecht: Lunch
Keuken: Oosters
Totaal: 45 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 el plantaardige olie
  • 4 sjalotten, in dunne ringen
  • 5 cm verse gember, geschild en geraspt
  • 1 anijsster
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stengels prei, 1 ervan in fijne ringetjes gesneden, de andere in lange smalle repen
  • 2 chilipepers, kies kleine, scherpe pepers. Fijngehakt.
  • 375 g verse shiitakes, in dunne plakjes
  • 1 el sojasaus, of tamari
  • 6 stengels lente-ui, in heel dunne ringetjes
  • 2 l groentebouillon
  • 200 g platte rijstnoedels
  • zout, naar smaak

Voor erbij:

  • 1 handvol verse koriander, in smalle reepjes
  • 1 limoen, in vieren

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan (van 3 liter inhoud of meer) op halfhoog vuur en bak de sjalotten 5 minuten.
  • Roer gember, steranijs, kruidnagels en kaneelstokje erdoor en bak alles nog 5 minuten tot het mengsel heel donker en kleverig wordt.
  • Voeg de preiringetjes, chilipeper en paddenstoelen toe en roerbak 8 tot 10 minuten tot alles gaar is.
  • Voeg de sojasaus, de helft van de lente-ui en de bouillon toe. Breng aan de kook en zet het vuur heel laag zodat de inhoud zachtjes suddert. Proef of er wat zout bij moet.

Bak intussen de in reepjes gesneden prei:

  • Giet een laagje van 1 cm olie in een koekenpan en laat op halfhoog vuur heel heet worden. 
  • Bak de preireepjes in porties tot ze knapperig en goudbruin zijn en schep ze met een schuimspaan op een bord dat je met keukenpapier hebt bekleed. Laat ze uitlekken en bak intussen de rest van de prei.

Maak de noedels klaar:

  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze uitlekken.

Voor het serveren:

  • Verdeel de noedels op vier diepe borden, schep de bouillon erover en zorg dat er een flinke portie groenten in zit.
  • Bestrooi de pho met koriander, knapperige prei, overgebleven bosui en een kneepje limoensap.

Extra informatie

Er is een groot aantal verschillende soorten paddenstoelen verkrijgbaar, maar shiitake is toch wel de diamant onder de verschillende soorten. Hij komt oorspronkelijk uit China, maar groeit nu ook in Europa. Shiitakes worden vers en gedroogd aangeboden, ze krijgen bij het bereiden een ongelofelijk vlezige, rokerige, volle smaak en geven het gerecht een welkome stevige textuur.
Recept en foto uit : AZIE, 120 vega(n) recepten van Bangalore tot Beijing, Meera Sodha, Fontaine Uitgevers. 
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *