Vietnamese noedelsalade Bun cha

Deze Vietnamese salade met noedels met tofu, knapperige groenten en een zoetzure nuocchamdressing is onweerstaanbaar lekker. De kruiden en de pindasaus zorgen voor een groot deel van de magie, dus laat die zeker niet weg.

vegan recept vietnamese bun cha noedelsalade met tofu

vegan recept vietnamese bun cha noedelsalade met tofu
5 from 1 vote

Vietnamese noedelsalade

Bun Cha is een populaire noedelsalade uit Vietnam. Wij serveren deze met heerlijk knapperige groenten, gebakken tofu en een zoetzure dressing.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Totaal: 35 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 g rode kool, fijngeschaafd, ongeveer ⅓ kool
  • plantaardige olie
  • 4 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes
  • 3 chilipepers, kleine pepers, in dunne ringetjes
  • 100 ml sojasaus
  • 3 el limoensap, sap van 2 limoenen
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 400 g tofu, stevig
  • 10 lente-uien, in dunne ringetjes
  • 150 g doperwten, of half/half doperwten en tuinbonen
  • 200 g waterkers, fijngehakt en taaie stelen verwijderd
  • 250 g rijstvermicellinoedels
  • handvol zoute pinda's, fijngehakt
  • handvol verse koriander, fijngesneden
  • handvol verse munt, fijngesneden
  • peper en zout

Bereiding

  • Doe de fijngesneden rode kool in een middelgrote vuurvaste schaal en zet apart.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een kleine pan op laag vuur en voeg de fijngesneden knoflook en chilipeper toe. Roerbak 2 minuten tot de knoflook geurt en doe de sojasaus, het limoensap, de suiker en 8 eetlepels water in de pan.
  • Breng het mengsel aan de kook, neem de pan van het vuur en giet de vloeistof over de rode kool.
  • Druk het blok tofu boven de gootsteen rustig tussen beide handen uit om er zo veel mogelijk water uit te verwijderen. Wikkel het blok in enkele vellen keukenpapier en druk er rustig op om het achtergebleven water op te nemen.
  • Bekleed een bord met keukenpapier. Snijd de tofu in blokjes van 3 cm.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur en doe de blokjes tofu erin (zo nodig in porties) en laat ze zonder ze aan te raken 4 minuten bakken tot er een korstje ontstaat.
  • Schep de tofublokjes om zodat ze rondom bruin worden en voeg eventueel nog wat olie toe. Breng op smaak met zout en peper en schep op het met keukenpapier beklede bord.
  • Verhit in dezelfde pan weer 2 eetlepels olie op hoog vuur en bak de lente-ui in 6 minuten gaar. Voeg de doperwten, tuinbonen (eventueel) en krap 1 theelepel zout toe. Roerbak 2 minuten en doe de waterkers in de pan. Laat snel slinken en zet het vuur uit.
  • Breng een kom water aan de kook en laat de noedels hierin weken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze uitlekken.
  • Verdeel de noedels met de tahoe en groenten over vier diepe borden. Doe in elk bord een beetje rodekool en schep er zoveel kookvocht over als je lekker vindt. Garneer met de gehakte pinda’s en kruiden en dien de bun cha op.
    Smakelijk!

Extra informatie

Recept uit Azië. 120 vega(n) recepten van Bangalore tot Beijing. Meera Sodha. Fontaine Uitgevers.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept