Kimchi bokkeumbap met groenten en crispy tofu

In onderstaand gerecht wordt gekookte rijst gebakken met lekker pittige kimchi en gezonde groenten en bestrooid met gemarineerde, crispy tofu. Als je zin hebt in een snel, voedzaam en superlekker gerecht, dan is dit iets voor jou. Het is ook een geweldige manier om restjes rijst op te maken.

 

vegan recept gebakken rijst met kimchi groenten en gemarineerde tofu

 

vegan recept gebakken rijst met kimchi groenten en gemarineerde tofu
4.34 from 3 votes

Kimchi bokkeumbap met groenten en crispy tofu

Een heerlijk recept voor gebakken rijst met lekker pittige kimchi en gezonde groenten en bestrooid met gemarineerde, crispy tofu
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Oosters
Bereidingstijd: 20 minutes
Om de tofu te marineren: 30 minutes
Totaal: 50 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 el plantaardige olie
  • 1 bos lente-ui, in schuine stukjes
  • 150 g champignons, steeltjes verwijderd
  • 6 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 el verse gember, geraspt
  • 75 g broccolini, in stukjes
  • 150 g wortel, in dunne plakjes
  • 20 g groene asperges, in schuine stukjes
  • 100 g sperziebonen, gehalveerd
  • 75 g peultjes, gehalveerd
  • 35 g boerenkool, harde stelen verwijderd
  • 250 g rijst, gekookt
  • 100 g kimchi, fijngehakt

Voor de gemarineerde tofu:

  • 3 el sojasaus, of tamari
  • 2 el geroosterde sesamolie
  • 1 el mirin
  • 1 tl ahornsiroop
  • 400 g tofu, in grote blokjes

Voor de dressing:

  • 2 el sriracha
  • 1 el sojasaus, of tamari
  • 1 el mirin
  • 1 el geroosterde sesamolie

Voor erover:

  • chilivlokken
  • geroosterde pinda's
  • korianderblaadjes

Bereiding

  • Marineer eerst de tofu. Meng de tamari, sesamolie, mirin en ahornsiroop in een grote bak.
  • Leg de tofublokjes erin en keer ze voorzichtig om ze met de marinade te bedekken. Laat ze idealiter een paar uur, maar minstens 30 minuten marineren.
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een pot, leg het deksel erop en schud om te mengen. Zet opzij.
  • Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de tofu in een beetje van de marinade tot de blokjes rondom krokant zijn. Schep ze op een bord en zet opzij. Veeg de pan schoon met keukenpapier.
  • Verhit de plantaardige olie in dezelfde koekenpan en bak de bosuitjes op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze een paar minuten. Roer de knoflook en gember erdoor en roerbak alles nog 1 minuut.
  • Doe de broccolini, wortels, asperges, sperziebonen, peultjes en boerenkool erbij en roerbak alles 3-4 minuten of tot de groenten gaar, maar nog wel een beetje crunchy zijn. Roer de gekookte rijst en de gehakte kimchi erdoor.
  • Schenk de dressing over de rijst en meng goed. Draai het vuur uit. Leg de blokjes tofu op de gebakken rijst en strooi de chilivlokken, pinda’s en koriander erover.

Extra informatie

 
Foto en recept uit Rebels lekker! Niki Webster. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan