Salade met romescosaus
We houden erg van Barcelona en dit gerecht brengt ons meteen terug naar die prachtige stad aan zee. We raden je absoluut aan om een dubbele hoeveelheid saus te maken en een deel te bewaren en als dressing voor een andere salade te gebruiken, of als dipsaus voor nacho’s of rauwkost – en als je van pittig houdt, kun je natuurlijk wat extra cayennepeper toevoegen.
Spaanse romescosalade
Romesco is een heerlijke Spaanse, pittige saus. Gebruik ze zoals hier bij een salade of als dip. Deze saus is ook heel lekker bij pasta en gegrilde groenten.
Soort gerecht: Bijgerecht, Brunch, Voorgerecht
Keuken: Spaans
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Salade:
- 300 g brood, bv. zuurdesem
- 2 el olijfolie
- 250 g gemengde tomaten, of kerstomaten
- 30 g amandelen, gepeld
- 30 g hazelnoten
- 250 g geroosterde paprika, uit een pot of zelf geroosterd*
- 4 lente-uitjes
- 1 bosje peterselie, vers
- 60 g rucola, of andere peperige sla zoals mizuna of veldsla
- zout en peper
Romescosaus:
- 45 g amandelen, geschaafd
- 2 tenen knoflook
- 100 g geroosterde rode paprika
- 70 g tomatenpuree
- 10 g verse bladpeterselie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ¼ tl cayennepeper
- 2 el rodewijnazijn
- 80 ml olijfolie, extra vierge
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Snijd de korsten van het brood en snijd het in blokjes van 1 x 1 cm. Spreid ze uit op een bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie. Strooi er een flinke snuf zout en peper over. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de blokjes ongeveer 12 minuten; keer ze halverwege. Haal ze uit de oven zodra ze goudgeel en krokant zijn.
- Maak nu de romesco. Spreid de geschaafde amandelen uit op de andere bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de amandelen ongeveer 5 minuten, tot ze goudbruin zijn. Doe ze in de keukenmachine en voeg alle dressingingrediënten, behalve de olijfolie en het zout en de peper, toe. Pureer tot het mengsel glad is; schraap het indien nodig met een spatel van de zijkant van de kom, zodat alles goed gemengd wordt. Laat de motor draaien en voeg langzaam de olijfolie toe tot je een gladde dressing hebt. Proef en voeg zout en peper toe. Schenk de dressing in een schaal en maak de keukenmachine schoon.
- Snijd de tomaten in stukjes. Doe de blanke amandelen en hazelnoten in de schone keukenmachine en hak ze grof met de pulseerknop. Snijd de geroosterde paprika’s in stukjes van 3 cm. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
- Stel de salade samen. Doe de tomaten, peterselie, paprika’s, lente-uitjes en blaadjes sla in een grote kom. Strooi de gehakte noten en de croutons erover. Serveer de salade in de kom, schep alles vlak voor het serveren aan tafel door elkaar en geef de dressing er apart bij, zodat iedereen die zelf kan toevoegen. Smakelijk!
Extra informatie
* Je kan de paprika's ook zelf roosteren. Gril ze in de oven op 200°C tot ze zwart zien. Laat de paprika's afkoelen in een gesloten plastic zak. Daarna zal het vel gemakkelijk loskomen.
Recept uit BISH BASH BOSH! Jouw favorieten, geheel plantaardig. Henry Firth & Ian Theasby. Fontaine uitgevers.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan