Filetstukjes met fine champagnesaus
Dit is een ideaal recept voor echte witlooffanaten. De heerlijke vegan saus met witloof, champignons en cognac wordt op smaak gebracht met extra truffelolie en is dus een feestelijk zondagsgerecht. Serveer met frisse veldsla en versgebakken kroketjes.
Filetstukjes met fine champagnesaus
De feesten vragen om kroketjes en een feestelijk gerecht met champignons en truffel. Met deze filetstukjes met fine champagnesaus zit dat laatste alvast goed.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 porties/ personen
Ingrediënten
Voor de saus:
- 3 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 3 stronkjes witloof
- 6 Parijse champignons
- 2 el vegan bakboter, of olijfolie
- Een paar takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 tl mosterd
- Een scheut cognac
- 3 dl water
- 20 g groentebouillonpoeder
- 40 g Maïzena Roux voor witte sauzen
- 4 dl vegan room
- Een scheut truffelolie
- Peper en zout, naar smaak
Voor de gebakken filetstukjes:
- 480 g Greenway ‘Just like chicken’-filetstukjes, of andere plantaardige filetstukjes
- 2 el vegan bakboter, of olijfolie
Bereiding
- Begin met de saus. Snijd de sjalotjes, de knoflook en de witloof fijn. Snijd de champignons in halve schijfjes.
- Smelt de vetstof in een pan en fruit er de sjalot in aan. Voeg er de knoflook aan toe en bak nog even. Doe er dan de fijngesneden witloof en champignons, de tijm en laurier en de mosterd bij, en bak dat enkele minuten samen aan.
- Blus met de cognac en voeg er het water, het bouillonpoeder en de roux bij. Doe er vervolgens de room en truffelolie bij en laat nog even indikken.
- Werk af met peper en zout naar smaak.
- Bak nu de ‘Just like chicken’-filetstukjes in een grote braadpan met 2 eetlepels vetstof tot ze krokant en goudbruin zijn.
- Meng de filetstukjes door de saus en dien op met veldsla en gebakken kroketjes.
Extra informatie
Recept en foto uit No Meat. No Nonsense van Paul Florizoone. Uitgeverij Lannoo.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan