Budgetrecept gladde tomatensoep met spirelli
Deze vegan tomatensoep is altijd een succes! Je kan ze maken met wat je in huis hebt, kinderen lusten dit doorgaans ook heel graag én je kan dit gemakkelijk in grote porties maken als je voor een groep kookt. Bovendien is het erg budgetvriendelijk.
Budgetrecept gladde tomatensoep met spirelli
In minder dan een halfuur tijd een goedkope en gezonde soep op tafel zetten? Deze tomatensoep met spirelli is daar het ideale recept voor. Je hoeft zelfs niet naar de supermarkt te lopen. Bovendien is het erg kindvriendelijk! Voor net dat tikkeltje extra: werk af met plantaardige room en peterselie.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Porties: 3 porties/ personen
Materiaal
- kookpot
- Staafmixer
Ingrediënten
- 800 g gepelde tomaten, in blik
- ½ bokaal gegrilde paprika’s
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- Olijfolie
- Peper en zout
- 250 g spirelli
- ½ brikje sojaroom, optioneel
- 1 takje peterselie, optioneel, als afwerking
Bereiding
Voorbereiding (5 min)
- Snijd een ui in grove stukken, fijn snijden is niet nodig omdat je de soep achteraf gaat mixen.
- Pel een teentje look.
- Haal de helft van de gegrilde paprika’s uit de pot met een vork, snijd ze in grove stukken en spoel de zwarte stukjes eraf onder de kraan. Bewaar de overschot van de bokaal voor de volgende keer. Deze blijft na opening nog 4 weken goed in de koelkast.
Bereiding (20 min)
- Zet een grote kookpot op een middelhoog vuur en doe er een scheut olijfolie in.
- Doe de stukken ajuin, de look en de stukken paprika in de pot. Let op dat deze niet verbranden. Als dat lijkt te gebeuren, kan je het vuur wat lager zetten.
- Roer een paar minuten in de pot totdat de groenten een beetje aangestoofd zijn.
- Voeg de blikken tomaten toe.
- Vul beide blikken voor een deel met water en voeg dit toe aan de kookpot. Zo zorg je ervoor dat je de hele inhoud van de blikken gebruikt en spoel je de blikken alvast uit voordat ze in de blauwe zak gaan.
- Voeg een groentebouillonblokje toe.
- Laat 15 minuten zachtjes koken op het vuur met het deksel op de pot.
- Mix de soep tot ze helemaal glad is en er geen stukjes meer inzitten. Voeg extra water toe als je de soep te dik vindt.
- Voeg een halve zak spirelli toe aan de pot en zet deze nog even op een laag vuur tot wanneer de pasta gaar gekookt is. Op de verpakking van de pasta staat hoe lang dat precies duurt.
Afwerking
- Voeg een scheutje sojaroom toe, als je dat lekker vindt.
- Voeg een paar plukjes verse peterselie toe voor een frisse smaak en om het er mooi te laten uitzien.
Extra informatie
Tip: Zorg ervoor dat je steeds enkele blikken tomatenstukjes en een bokaal gegrilde paprika’s in de voorraadkast hebt staan. Die blijven heel lang goed. Zo kan je altijd verse soep op tafel toveren zonder verse boodschappen te halen. Als je een keer geen ui hebt, kan je de soep ook zonder ui maken.
Tip 2: Laat zoveel mogelijk het deksel op de pot staan tijdens het koken, zo moet je de stand van het vuur niet zo hoog zetten om de soep te laten koken en om daarna ook de pasta gaar te koken in de soep.
Dit recept werd aangeleverd door vrijwilliger Annelies. Wil jij ook graag recepten delen met BE Vegan? Contacteer ons via het contactformulier.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan