Hoe maak je de lekkerste vegan pannenkoeken?
Als vieruurtje, ontbijt of brunch: met een stapel verse pannenkoeken zit je altijd goed. Veel recepten bevatten eieren en melk, maar veganistische pannenkoeken zijn ontzettend gemakkelijk om te maken. Eieren heb je helemaal niet nodig en koemelk vervang je gewoon door een plantaardige variant!
Met deze tips en recepten geniet ook jij straks van een pannenkoekenfestijn.
Tips voor een lekker pannenkoekenbeslag
Vraag aan 10 verschillende mensen een recept voor vegan pannenkoeken en je krijgt ongetwijfeld 10 verschillende recepten. Pannenkoeken zijn iets persoonlijks, maar er zijn wel een aantal basisregels die je in gedachten kan houden.
Welke plantaardige melk gebruik je best voor pannenkoeken?
Eigenlijk kan je eender welke soort plantaardige melk gebruiken, wat je maar het lekkerste vindt! Soja-, haver-, rijst- en amandelmelk vinden wij alvast heel geschikt. De verhouding tussen bloem en melk is best 1 deel bloem en 2 delen melk. Voor extra luchtige pannenkoeken, kan je een deel van de melk vervangen door spuitwater (maximum de helft).
Tip: Vanille past heel goed bij pannenkoeken, probeer dus zeker eens plantaardige melk met vanillesmaak in je pannenkoeken.
Welke bloem gebruik je best?
Om te voorkomen dat je pannenkoeken tijdens het omkeren uiteenvallen, gebruik je best bloem in combinatie met bakpoeder of zelfrijzende bloem. Je kan gerust wat experimenteren met soorten bloem en bijvoorbeeld een deel boekweitmeel gebruiken.
Tip: Zeef de bloem voor je er de melk bijdoet. Zo voorkom je klonters in de pannenkoeken.
Extra smaakmakers
Voeg je graag nog wat extra smaken toe aan je pannenkoeken? Vanille, kaneel, citroen en sinaasappel passen hier erg goed bij. Meng dus gerust eens wat vanillesuiker, kaneelpoeder, citroen- of sinaasappelzeste door je beslag.
Naast melk, zelfrijzende bloem of bloem en bakpoeder en optionele smaakmakers heb je ook nog olie nodig. Gebruik hier best een neutrale olie zoals zonnebloem- of maïsolie.
Laat het beslag even rusten
We weten het, bij het denken aan pannenkoeken begint je maag al spontaan te knorren. Toch loont het om je beslag even te laten rusten, zelfs al is het maar 5 minuten. De belletjes zullen verdwijnen uit het beslag en de bloem zal de melk nog beter absorberen.
Het materiaal
Om pannenkoeken te bakken heb je een goede pan en goed vuur nodig. De warmte moet gelijkmatig over de bodem verdeeld worden. Veel mensen gebruiken zonder het te beseffen een te grote pan op een te klein vuur. Als pan gebruik je best een echte pannenkoekenpan of een pan met een antiaanbaklaag.
Bakken maar!
Nu je beslag klaar is, kan je beginnen bakken. Of toch niet helemaal, want ook hier loont wat geduld. Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je wachten tot je pan warm genoeg is om te bakken en dat duurt best wel wat langer dan je denkt. Eenmaal de pan goed opgewarmd is, vet je deze in met wat olie en kan je beginnen bakken.
De toppings:
Om er een echt feest van te maken, kan je je helemaal laten gaan met de toppings. Lekkere toevoegingen zijn:
- vers fruit
- ahornsiroop
- chocoladepasta
- suiker
- gebakken stukjes appel met kaneel
- kokosslagroom
Ontdek onze heerlijke recepten:
Roze pancakes

Pannenkoekentaart

De lekkerste vegan pannenkoeken
Vegan pannenkoeken met havermout en banaan

Kokosslagroom

Vegan wafeltjes

Vegan suikerwafels

Wafels van zoete aardappel