Vegan brooddoos: 3 x Inspiratie voor een gezonde lunchbox

Elke dag opnieuw de broodtrommel vullen, het voelt soms aan als een lastige karwei. Een drukke werk- of schooldag doorkomen, vraagt heel wat energie. Een gezonde lunchbox zorgt ervoor dat je tijdens de lunchpauze de batterijen weer kan opladen. In haar derde boek ‘Het Vegan Plan’ deelt Kim Vercoutere haar favoriete combinaties voor een gezonde vegan lunch-to-go. Geen droge boterham, maar een scala aan gezonde, lekkere en gevarieerde vegan hapjes, die je de hele dag voorzien van voldoende energie.

Een gezonde vegan schoollunch

Maak je een lunchbox klaar voor kinderen? Met volgende tips help je hen om gezond te eten:

  • Zorg voor variatie en kleur in de brooddoos, wat kinderen eten met hun ogen. Denk aan rode ipv witte rijst, een roze hummus, sushidriehoekjes… 
  • Betrek je kroost bij de lunchbox. Kook eens samen of laat hen kiezen tussen twee soorten groenten.
  • Proeven kan je leren. Kinderen hebben soms tijd nodig om te wennen aan nieuwe smaken. Spreek af om van alles minstens één keer te proeven en herhaal meerdere pogingen als ze iets niet meteen lusten.
  • Praat met kinderen over je voedingskeuzes. Leg uit waarom jullie dit of dat eten.

3 x Recepten voor je lunchbox

Moet je dan elke dag veel tijd besteden aan de lunchbox? Nee hoor! Door de inhoud van je broodtrommel aan te passen aan wat je de avond ervoor gegeten hebt, kan je veel tijd winnen. Eet je rijst? Kook dan wat extra en rol er rijstballetjes van of gebruik de rijst in sushidriehoekjes. Een restje pasta tover je zo om in een lekkere pastasalade.

Rijstballen & co

Een potje hummus en rijstballetjes zijn altijd handig bij een picknick of als meeneemlunch. Of maak er een kleurrijke brooddoos mee en vul aan met geblancheerde groenten en vers fruit.
Naar het recept

Pastasalade

Deze koude pastasalade met rode biet, zoete aardappel en seitan is heerlijk als gezonde lunch of als bijgerecht bij de vegan barbecue.
Bekijk het recept

Sushidriehoekjes

Sushisandwiches zijn een leuke manier om restjes te verwerken tot een kleurrijke lunch. Gebruik restjes rijst, seizoensgroenten en tofu of tempeh als vulling op een vel nori en vouw er vrolijke driehoekjes van.
Naar het recept

Bovenstaande recepten komen uit Het Vegan Plan. In 2 weken naar een vegan life, het derde boek van Kim Vercoutere. Uitgeverij Lannoo. Verkrijgbaar in de boekhandel.