Penne arrabiata, Italiaanse pasta met pittige tomatensaus
Penne arrabiata is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Deze pasta staat in minder dan een half uur op tafel en is bovendien ook nog eens heel budgetvriendelijk. Italianen eten de tomatensaus liefst heel pikant, maar je kan de hoeveelheid pepers uiteraard aanpassen naar eigen smaak.
Penne arrabiata
Penna arrabiata is een eenvoudig pastagerecht dat snel klaar is en weinig ingrediënten vraagt.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 400 g penne
- 800 g tomatenblokjes, uit blik
- 1 ui, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 à 2 chilipepers, naar smaak, in kleine stukjes gesneden
- 1 el suiker
- peper en zout, naar smaak
Voor erbij:
- verse basilicum, naar smaak
- vegan parmezaan, optioneel
Bereiding
- Zet een hoge pan of kookpot op middelhoog vuur en verhit wat olijfolie. Voeg de ui, de knoflook en de peper toe. Bak 2 minuten. Kruid met peper en zout.
- Voeg de tomatenblokjes en de suiker toe. Zet het vuur laag en laat de saus 12 à 15 minuten pruttelen. Roer af en toe. Proef en voeg extra zout en peper toe indien nodig.
- Kook de pasta al dente.
- Giet de gekookte pasta af en roer de penne door de saus zodat de pasta de smaken goed kan opnemen.
- Serveer met verse basilicum en indien gewenst een royale portie vegan parmezaan.
Variaties:
- Deze pastasaus is heel lekker bij vegan gehaktballetjes. Bak de balletjes apart in een pan. Voeg de balletjes toe aan de saus vlak voor het serveren.
- Extra groenten: het traditionele recept voor penne arrabiata bevat enkel tomaat, maar je kan gerust meer groenten toevoegen aan het gerecht. Voeg op het einde gegrilde paprika toe of roer verse spinazie door de saus.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan