, ,

Vegan gestoomde broodjes

Steamed buns of gestoomde broodjes zijn erg populair in de Aziatische keuken. Zoals de naam al weggeeft, worden deze broodjes niet gebakken maar gestoomd. Klinkt ingewikkeld, maar je zal ervan versteld staan hoe eenvoudig het is om deze zelf te maken! De broodjes zijn zacht en een beetje kleverig. Je kan ze vullen met wat je maar lekker vindt zoals gebakken oesterzwammen of gemarineerde tempeh.

vegan recept steamed bao bun

 

Gestoomde broodjes

Steamed buns of bao buns zijn broodjes die niet gebakken maar gestoomd worden. Het resultaat zijn zachte, licht kleverige broodjes. Ze zijn heel populair als Aziatisch streetfood. Je kan ze vullen met wat je maar wil.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Aziatisch
Voorbereiding: 15 minutes
Bereidingstijd: 10 minutes
Om het deeg te laten rusten: 1 hour
Totaal: 1 hour 25 minutes
Porties: 4 broodjes

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 20 g suiker
  • 5 g gist
  • 5 g natriumbicarbonaat
  • ½ tl zout
  • 140 ml ongezoete sojamelk

Voor een zwarte variant:

  • 4 el zwarte sesamzaadjes, geroosterd
  • 6 tl sesamolie

Voor een gouden variant:

  • 1 el kurkuma, of
  • 1 el bietenpoeder

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine met deeghaak of, als je ambachtelijk met de hand kneedt, in een gewone kom. Als je een zwarte of gouden variant wil maken voeg je nog extra ingrediënten toe (zie hieronder).
  • Draai of kneed de eerste 2 tot 3 minuten voorzichtig tot er zich een samenhangend deeg vormt. Schakel dan over op een hogere stand (niet hoger dan 2) en draai nog 6 tot 8 minuten.
  • In geval van ambachtelijk kneden: stort na die eerste paar minuten het deeg op het aanrecht en kneed een kleine 10 minuten door.
  • Laat het deeg, bedekt met een vochtige schone theedoek, minstens een uur rusten op een warme plek.
  • Verdeeg het deeg in 4 (grote) tot 8 (kleine) bolletjes. Je kunt ze zo laten. Of rol ze plat uit en smeer ze in met een beetje arachideolie voordat je ze weer dichtvouwt. Je kunt op dit moment ook je vulling toevoegen en het deeg plooisgewijs dichtvouwen voor een speels effect.
  • Stoom in 8 tot 10 minuten gaar in de mand van een stoompan.

Voor een zwarte variant:

  • Maak een sesampasta door 4 eetlepels zwarte, geroosterde sesamzaadjes in een hakmolentje te vermalen. Maal net zo lang tot er olie vrijkomt. Dit kan wel 4 tot 6 minuten duren.
  • Voeg op dat moment 2 theelepels sesamolie toe. Maal verder. Voeg na een tijdje nog eens 2 theelepels sesamolie toe. Maal weer door. Voeg tenslotte nog eens 2 theelepels sesamolie toe en laat draaien tot je een smeuïge pasta hebt.
  • Voeg deze sesampasta vanaf het begin toe aan het basisrecept.

Voor een gouden variant:

  • Voeg 1 eetlepel bietenpoeder of 1 eetlepel kurkuma toe aan het basisrecept. Met bietenpoeder kleuren de broodjes eerst mooi rood, maar door het stomen krijgen ze een prachtige gouden tint. Voeg je een vulling toe, dan zie je nog wel een rood effectje aan de binnenkant.

Extra informatie

Recept en foto's uit Vegan East van Milou Van Der Will.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept