World Egg Free Day

Samen met onze partners van de Vegan World Alliance dopen we 9 oktober, de internationale dag van het ei, om tot World Egg Free Day. Eieren maken uiteraard geen deel uit van een vegan voedingspatroon en zijn makkelijk te vervangen door talrijke alternatieven.

Waarom geen eieren?

Wat is er mis met eieren? Het is een veelvoorkomende vraag wanneer je iemand uitlegt dat je vegan eet. Er zijn heel wat goede redenen om eieren uit je dieet te schrappen. Kippen betalen namelijk een heel hoge prijs voor de eierconsumptie.

Wie aan eieren denkt, heeft vaak een idyllisch beeld voor ogen van vrolijk scharrelende kippen in de tuin. Dit is slechts een heel klein aandeel van alle eieren die geconsumeerd worden. Eieren worden onder meer gebruikt in sauzen, koekjes en gebak en vegetarische burgers. Op die manier raakt de winkelkar al snel vol met eieren die niet uit de tuin komen.

Legkippen worden gefokt om zoveel mogelijk eieren per dag te leggen. Ter vergelijking: De moderne legkip legt bijna elke dag een ei, terwijl haar voorouders zo’n 20 eieren per jaar legden. Deze verhoogde productie zet het lichaam van de kip onder extreem hoge druk. Bovendien leven de kippen dicht opeengepakt in erbarmelijke omstandigheden. Wanneer de legkip haar piek bereikt heeft, gemiddeld na anderhalf jaar, wordt deze alsnog geslacht.

Ook het fokken van legkippen veroorzaakt immens veel dierenleed. Uit zowat de helft van de eieren die in zo’n fokkerijen uitgebroed worden, worden haantjes geboren. Omdat deze haantjes een ander ras zijn dan zogenaamde ‘vlees’kippen zijn ze waardeloos voor de vleesindustrie. En omdat ze geen eieren kunnen leggen, hebben ze ook geen nut voor de eierindustrie. Om deze redenen worden deze haantjes gedood op de dag van hun geboorte. Dit gebeurt meestal door vergassing of ze worden levend vermalen in een hakselaar.

En wat met kippen in de tuin? Ook hier kan je je vragen stellen over de hanen. Bij de kweek van legkippen worden bijna altijd hanen gedood. Ook al zijn de leefomstandigheden dan wel beter, ook voor deze kippen is het leggen van zoveel eieren belastend. Een diervriendelijkere optie is de eieren terug te voeren aan de kippen. Steeds meer organisaties of individuen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor kippen, opteren er voor om de kippen te implanteren. Zo’n implantaat verhindert dat de kip nog eieren kan leggen, zodat het risico op kankers en andere gezondheidsproblemen verlaagd wordt.

wat is er mis met ei
vegan recept fruittaart

Hoe kan je ei vervangen?

Gelukkig bestaan er heel wat alternatieven voor eieren. Op een kant-en-klaar vegan ei is het nog even wachten, maar verschillende bedrijven zijn op dit moment al bezig met deze ontwikkeling. De makkelijkste manier om eieren te vervangen, is om te vertrekken van een vegan recept. Op die manier hoef je zelf geen ingrediënten uit te rekenen of te experimenteren. In onze uitgebreide receptendatabase vind je ontzettend veel lekkere, inspirerende recepten zonder ei.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *