Citroentaart
Deze citroentaart is een heerlijk frisse taart met cashewnoten. Perfect op zwoele zomerdagen als afsluiter van een vegan barbecue bijvoorbeeld.
Frisse citroentaart
Dit is een fantastisch recept voor een heerlijk zomerse citroentaart met een vulling van cashewnoten.
Soort gerecht: Dessert
Porties: 8 personen
Ingrediënten
- 200 g cashewnoten
- 100 g dadels, ontpit
- 100 g amandelmeel
- 1 citroen, de zeste
- 2 citroenen, uitgeperst
- 90 g kokosolie, gesmolten
- 70 g agavesiroop, of ahornsiroop
- 1 tl kurkuma
- 20 g plantaardige melk, bijvoorbeeld rijstmelk
Afwerking (optioneel):
- gedroogd fruit
- amandelschilfers
- gehakte noten
- vers fruit
Bereiding
- Pers 2 citroenen. Je hebt ongeveer 80g citroensap nodig. Haal de zeste van 1 gewassen, biologische citroen.
- Week 200 g cashewnoten in warm water. Zo zijn ze minder hard en kan je ze beter verwerken.
- Maak de bodem van de taart. Doe de ontpitte dadels, het amandelmeel, een beetje citroenzeste (naar smaak) en 20g gesmolten kokosolie in de keukenrobot en mix tot het één geheel wordt. Leg een bakpapier in de bodem van een springvorm. Duw het deeg uit in de vorm.
- Maak nu de citroenlaag. Doe de geweekte cashewnoten (zonder vocht), de agave, het citroensap, de plantaardige melk, 70 g gesmolten kokosolie en 1 tl kurkuma (een ideale onstekingsremmer én kleurmaker) in de keukenrobot en mix tot er geen stukjes noot meer zichtbaar zijn.
- Verdeel de citroenlaag over de bodem van de taart. Werk eventueel af met gedroogd fruit, notenschilfers of notenstukjes. Wil je de taart afwerken met vers fruit? Doe dit dan pas na het invriezen.
- Zet de taart zeker 3 uur in de vriezer, tot ze helemaal hard is.
- Zet nadien nog een paar uurtjes in de koelkast voor je ze opeet. Bewaar deze taart koel tot je ze serveert, want anders zal de kokosolie gaan smelten.Smakelijk!
Extra informatie
Geen fan van citroen? Vervang dan door limoen. In dat geval laat je de kurkuma achterwege, maar doe je er wat blaadjes verse spinazie bij, zodat je een groen kleurtje krijgt.
Recept en foto uit Gezond zondigen en hartig genieten. Tartelies. Pelckmans Uitgevers.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Zalige taart en zo makkelijk om te maken! Heb hem al vaak gemaakt, elke keer een succes. Dank!