Vegan boules de Berlin
Berlijnse bollen, Berliner bollen of boules de Berlin hoe je ze ook noemt, dit populaire gebak kon niet ontbreken in onze receptencollectie. Hoewel heel veel mensen al eens een Berlijnse bol bij de bakker gekocht hebben, weten veel mensen niet dat ze eigenlijk niet zo moeilijk zijn om zelf te maken. In tegenstelling tot klassiek gebak dat in de oven gebakken wordt, worden de broodjes van een Berlijnse bol gefrituurd.
Vegan boules de Berlin
Met dit recept maak je heerlijk klassieke boules de Berlin. De gefrituurde broodjes worden gevuld met heerlijk vegan banketbakkersroom of pudding, een echte verwennerij.
Soort gerecht: Dessert
Porties: 12 bollen met een diameter van 7 cm
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 60 g suiker
- 40 g plantaardige boter
- 240 ml amandelmelk
- 10 g gedroogde gist, of 30g verse gist
Voor de vanillepudding:
- 1 liter sojamelk met vanille
- 60 g suiker
- 80 g vegan puddingpoeder, bv van Imperial
Voor de chocoladeganache (optioneel):
- 50 ml sojaroom
- 50 g pure vegan chocolade
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 35 graden.
- Meng de bloem samen met de suiker in een grote kom.
- Warm de melk op tot dat deze lauw is. Als je je vinger erin kan steken zonder dat de melk heel heet aanvoelt, is het goed.
- Meng de gist met de lauwe melk en roer.
- Maak een kuiltje in de bloem. Leg de boter en een snuf zout aan de rand van de bloem.
- Giet het gistmengsel in het kuiltje en meng het beslag tot je een elastisch deeg krijgt.
- Vet een grote kom in met wat plantaardige olie en bestuif met bloem.
- Vorm een bol van het deeg en leg de bol in de kom. Laat het deeg rijzen in de oven op 35 graden gedurende 45 à 60 minuten. Ondertussen kan je de pudding maken.
- Meng alle ingrediënten voor de vegan banketbakkersroom in een kookpot en zet op een middelhoog vuur. Roer goed met een garde.
- Haal de kookpot meteen van het vuur wanneer de melk begint te koken en blijf goed roeren.
- Stort de pudding in een kom en bedek met plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat de pudding afkoelen.
- Wanneer het deeg is gerezen duw je met je vingers de lucht eruit.
- Bestrooi het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 à 1,5 cm. Snijd rondjes uit het deeg met een doorsnede van 7 cm.
- Leg de deegplakjes op een bakplaat met een bakmat of bakpapier. Bedek met een vochtige keukendoek en laat opnieuw 20 à 30 minuten rijzen op 35 graden.
- Verwarm de frituurketel op 170 graden.
- Leg maximum 2 bollen per keer in de frietketel. Frituur ze aan elke kant ongeveer drie minuten tot ze goudbruin zien (als je grotere bollen maakt, moeten ze wat langer frituren).
- Zet een kom met keukenpapier klaar om de gefrituurde bollen te laten uitlekken.
- Snijd de bollen open en laat ze afkoelen.
- Roer met een garde nog eens goed door de afgekoelde pudding tot deze glad is.
- Doe de pudding in een spuitzak en spuit pudding op één helft van de bol. Leg de andere kant op de pudding.
- Werk de bollen af met bloemsuiker of chocoladeganache. Om de ganache te maken kook je de sojaroom en roer deze onder de pure chocolade. Laat afkoelen en dip de bovenkant van de bol in de ganache.
Extra informatie
Foto's en recept van Janne Daems. Bekijk meer van haar recepten op haar Instagramkanaal Vegan by Janne.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan