https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-827276689 https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-80343771-1

Fraisier, klassieke Franse aardbeientaart

Het aardbeienseizoen is ongetwijfeld ons favoriete seizoen. Je kan er de lekkerste vegan desserts mee maken: een vegan ijsje met verse aardbeien en slagroom bijvoorbeeld. Vandaag gebruiken we ze in een echte Franse klassieker: fraisier met crème mousseline, een soort banketbakkersroom met boter. Allemaal zonder dierlijke ingrediënten uiteraard!

recept veganistische aardbeientaart met vanillebiscuit
vegan dessert met aardbeien
5 from 1 vote

Fraisier, klassieke Franse aardbeientaart

Deze prachtige fraisier is een aardbeientaart met een luchtige biscuit en een romige laag crème mousseline. Aan deze taart heb je wel wat werk maar het is een prachtige taart om de lente te vieren!
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 2 hours

Ingrediënten

  • 400 g aardbeien

Biscuit:

  • 180 g bloem, wij gebruiken half-volkoren tarwebloem (80%)
  • 180 g rietsuiker
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • ½ tl zout
  • 225 ml sojamelk
  • 115 ml neutrale olie, zonnebloem- of koolzaadolie bijvoorbeeld, let er op dat de zonnebloemolie ontgeurd is
  • 30 ml appelciderazijn
  • vanille-extract, optioneel

Crème mousseline:

  • 600 ml ongezoete sojamelk
  • 1 vanillestokje, of 1 tl vanille-extract
  • 100 g suiker
  • 40 g maïszetmeel
  • 2 tl agar agar
  • 200 g plantaardige boter

Afwerking (optioneel)

  • marsepein, om uit te rollen

Bereiding

De biscuit:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 20 cm met bakpapier en bestrijk de wanden met vetstof en vervolgens met bloem.
  • Meng de bloem, de suiker, de bicarbonaat en het zout in een grote mengkom.
  • Klop de melk, de olie, de appelciderazijn en de vanille in een glazen maatbeker. De appelciderazijn doet de sojamelk stremmen. Magisch!
  • Giet het vloeibare mengsel bovenop het droge mengsel en meng voorzichtig met een klopper. Het is heel belangrijk niet te hard, noch te veel te mengen, anders krijg je een biscuit die te weinig rijst. 
  • Giet het deeg in de springvorm.
  • Bak 35-40 minuten in de oven.
  • Haal de biscuit uit de springvorm en laat volledig afkoelen.

De crème mousseline:

  • Zet 100 ml ongezoete sojamelk opzij in een kom.
  • Verwarm de rest van de melk en de vanille in een kookpot tot deze begint te koken.
  • Meng de droge ingrediënten in een mengkom: de suiker, het maïszetmeel en de agar agar. Meng er vervolgens de 100ml koude melk bij. Zo voorkom je dat je klonters krijgt.
  • Voeg het koude mengsel toe aan de kookpot eens de melk kookt. Blijf verwarmen en roeren tot alles dikker wordt. Laat nog 2 minuten verder koken. Haal de kookpot van het vuur en laat volledig afkoelen in een andere kom. De bereiding zal verder indikken terwijl het afkoelt.
  • Klop de koude crème op en voeg 200g margarine toe. Klop tot je een glad mengsel krijgt. De crème mousseline is klaar!

Samenstelling van de taart:

  • Snijd de afgekoelde biscuit doormidden zodat je 2 ronde cakes krijgt. Je gebruikt hiervoor best een broodmes. Leg een hand bovenop de cake en draai de cake terwijl je snijdt.
  • Plaats de onderkant van de biscuit in de springvorm.
  • Bekleed de zijkanten van de springvorm met bakpapier en sluit de springvorm.
    vegan fraisier maken
  • Snijd 7 à 8 aardbeien doormidden. Plaats de aardbeien met de snijkant tegen de wand van de springvorm.
  • Giet een deel van de mousselinecrème over de biscuit en tegen de aardbeien zodat deze vast blijven zitten en de gaten tussen de aardbeien opgevuld worden.
  • Snijd de rest van de aardbeien in stukjes en verdeel deze over de crème.
  • Werk af met de rest van de crème en maak deze mooi glad.
  • Leg er de tweede helft van de cake bovenop.

Optioneel:

  • Rol marsepein uit tot je er een cirkel kan uitsnijden met de diameter van de taart.
  • Leg de cirkel bovenop de cake. Maak roosjes met de rest van de marsepein.
  • Werk af met enkele aardbeien.
  • Bewaar de taart koud tot je deze serveert. Na bereiding blijft de taart tot zo'n 3 dagen vers.

Extra informatie

Recept en foto's van L'Insouciance, pâtisserie végétale. Marilou is al enkele jaren vrijwilligster bij BE Vegan en bakt heerlijke taarten op bestelling! Op haar blog komen regelmatige nieuwe recepten voor heerlijk vegan gebak.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Bekijk ook: