Vegan appeltaart met crumble van speculoos en blauwe bessen

Deze vegan appeltaart met een crumble van speculoos is op zijn lekkerst wanneer de herfst zijn intrede doet en je friszure, stevige appels kan vinden. De blauwe bessen laten je nog even nagenieten van de zomer, terwijl de kaneel je doet verlangen naar gezellige avonden onder een fleecedekentje. Plan deze taart gerust voor je volgende koffiebezoek: met dit recept van Amélie van Catberry kan niks verkeerd gaan.

vegan-appeltaart-met-speculoos-crumble
vegan-appeltaart-met-speculoos-crumble
5 from 1 vote

Vegan appeltaart met crumble van speculoos en blauwe bessen

Een heerlijke appelcrumble taart met speculoos en blauwe bessen volgens een recept van Amélie van Catberry.
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 50 minutes

Ingrediënten

  • 1 pakje vegan kruimeldeeg
  • 5 appels
  • 250 g blauwe bessen
  • 1 el citroensap
  • 100 g plantaardige bakboter, bv. Alpro soja
  • 150 g suiker, eventueel 50 g bruine en 100 g witte suiker
  • 175 g bloem
  • 6 speculooskoekjes
  • 1 handvol amandelen

Bereiding

  • Rol het kruimeldeeg uit in een taartvorm van ca. 24 cm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak het kruimeldeeg gedurende 15 minuten voor (blindbakken). Leg hiervoor een vel bakpapier op het deeg en bedek met bakparels of droge kikkererwten.
  • Snijd ondertussen de appels in kleine stukjes en doe in een pan met 50g (bruine) suiker, kaneel (naar eigen smaak) en het sap van een halve citroen.  Laat de appels even stoven.
  • Meng de bloem en 100g (witte) suiker bij elkaar in een kom.
  • Verkruimel de speculoos door de koekjes in een ziplockzakje te doen en dan met een deegrol of glazen fles over de koekjes te rollen tot deze heel fijn verkruimeld zijn. Meng de speculooskruimels onder de bloem.
  • Hak de amandelen fijn en voeg deze toe aan de bloem.
  • Laat 100g boter smelten en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Verwijder het bakpapier en de bakparels uit de taartvorm. Doe de appeltjes in de vorm, verdeel de blauwe bessen erover en verkruimel als laatste de crumble over de vulling.
  • Bak gedurende 25 minuten. De exacte baktijd kan afwijken naar gelang de oven die je gebruikt. De taart is klaar wanneer de crumble begint te verkleuren.

Tip

  • De speculoos en amandelen zijn optioneel maar geven de taart wel net dat tikkeltje pit. Iemand met een notenallergie kan de amandelen zeker achterwege laten.

Extra informatie

Recept en foto van Amélie van Catberry. Pastries with an attitude.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: