Klassieke recepten veganizen is eigenlijk niet zo moeilijk. Door traditionele bereidingen te respecteren en sauzen en texturen zo goed mogelijk te behouden, gaan tijdloze recepten niet verloren. We vervangen slechts het dierlijke door een lekkere groente zoals knolselder of soms een vlees- of visvervanger. Zo laten we de dieren met rust. Als dat niet goed is voor je karma!
Dit recept van Lento toont aan dat je zelfs een gerecht dat gebaseerd is op allesbehalve vegan ingrediënten – kalfsvlees en tonijn – vegan kan maken.
Vegan vitello tonnato van knolselderij
Ingrediënten
Voor de knolselder:
- 100 ml vegan groentebouillon
- 2 uien
- 1 sjalot
- 1 knoflookbol
- 1 wortel
- 1 bosje tijm
- 3 blaadjes laurier
- 1 knolselderij
- olijfolie
- peper
- zout
Voor de tonnato:
- 3 el veganaise
- 1 el kappers, gezouten
- 1 el vegan worcestersaus*
- 1 el citroensap
- 25 g vegan tonijn, bv. van Vantastic Foods**
Voor de garnering:
- appelkappers
- rucola
- basilicumblaadjes
- olijfolie
- peper
- zout
Bereiding
Zo maak je de vitello van knolselderij:
- Neem een grote ovenschaal en verwarm de oven voor op 150°C.
- Giet de bouillon in de ovenschaal. Snijd de uien, sjalot, knoflook en wortel in grove stukken. Maak hiervan in de ovenschaal een bedje voor de knolselder. Leg de verse tijm en laurier er ook bij.
- Was de knolselder goed en wrijf hem in met olijfolie. Kruid met peper en zout. Leg hem op het bedje en zet de ovenschaal ca. 3 uur in de oven.
- Laat afkoelen en snijd de knolselder daarna in dunne plakken.
Zo maak je de tonnato:
- Mix alle ingrediënten voor de tonnato in een maatbeker. Breng op smaak met peper en zout.
Tips om te serveren:
- Bestrijk het bord met de tonnatosaus en leg hier de dunne plakjes knolselderij op. Doe er nog een beetje saus over en garneer met appelkappers, rucola en basilicumblaadjes. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout.