Vegan balletjes in tomatensaus: een klassieker én glutenvrij

Vegan balletjes zijn heel veelzijdig: je kan ze eten met groentjes tussen een broodje of wrap, uit het vuistje met een dipsaus, of je kan kiezen voor de klassieke balletjes in tomatensaus met pasta of puree. Je kan kant-en-klare balletjes uit de supermarkt gebruiken, maar zelf balletjes rollen is ook helemaal niet zo moeilijk. Deze linzenballetjes bevatten veel proteïnen, ze zijn glutenvrij én gemakkelijk om te maken. Door ze eerst in de oven te bakken, worden ze stevig en krokant. 

recept-vegan-balletjes-in-tomatensaus
recept-vegan-balletjes-in-tomatensaus
4.50 from 4 votes

Vegan balletjes in tomatensaus: een klassieker én glutenvrij

Deze eiwitrijke balletjes in tomatensaus zijn eenvoudig om te maken en vallen ook in de smaak bij moeilijke eters.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 45 minutes

Ingrediënten

Voor de balletjes

  • 50 g haver, gebruik glutenvrije haver voor glutenvrije balletjes
  • 1 blik linzen, of 300 g gekookte bruine linzen
  • 3 lente-uitjes, of 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • ½ tl zout
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl provençaalse kruiden , of currypoeder
  • ½ bos peterselie, of koriander
  • 1 tl mosterd
  • 2 el olijfolie
  • 1 el kikkererwtenmeel
  • 50 g sesamzaadjes, of zonnebloempitten

Voor de tomatensaus:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 blikje tomatenconcentraat
  • 1 el oregano
  • 3 blikken gepelde tomaten
  • 1 el balsamicoazijn
  • peper
  • zout

Optioneel:

  • basilicum
  • chilivlokken

Bereiding

Zo maak je de balletjes:

  • Maal de haver in een foodprocessor fijn tot meel.
  • Voeg de linzen, sjalot, knoflook, kruiden, mosterd, olijfolie en het kikkererwtenmeel toe en blend alles tot een deeg.
  • Rol met de hand balletjes van het deeg en rol ze door de sesamzaadjes.
  • Bak 15 à 20 minuten in een oven aan 180°C.
  • Eet ze meteen of bewaar in de koelkast en bak ze dan even in een pan met wat olijfolie voor gebruik.

Zo maak je de tomatensaus:

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pot met dikke bodem en stoof hierin de gesnipperde ui op middelhoog vuur.
  • Voeg na 3 minuten de knoflook toe en stoof even verder.
  • Voeg het tomatenconcentraat toe en stoof nog een paar minuten mee.
  • Voeg nu de oregano, chilivlokken (optioneel) en gepelde tomaten toe en laat zo lang mogelijk sudderen met het deksel op de pot. Hierdoor krijgt de saus een zoete, rijke smaak. Ideaal laat je de saus minstens drie kwartier pruttelen. Heb je minder tijd, dan kun je altijd een eetlepel palmsuiker toevoegen om de saus een handje te helpen.
  • Voeg balsamicoazijn, peper en zout toe en roer de saus door elkaar.
  • Je kan de saus mixen, maar je kan de tomaten ook gewoon even pletten met een houten lepel, wat je maar het lekkerste vindt!
  • Meng de balletjes onder de tomatensaus en voeg eventueel nog verse basilicum toe.

Extra informatie

Recept en foto uit Planteneters, Elisabeth van Lierop, Uitgeverij Lannoo, €24,99.
Planteneters-elisabeth-van-lierop
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: