Vegan fish and chips met remouladesaus

Deze krokant gefrituurde ‘fish’ & chips doen je meteen wegdromen van Engeland. We kozen voor een combinatie met een andere Britse klassieker: mushy peas. Smakelijk!

Veganistische Fish & Chips met remouladesaus en mushy peas

Veganistische Fish & Chips met remouladesaus en mushy peas
5 from 1 vote

'Fish' & chips met remouladesaus

Bananenbloesem dient in dit recept als perfecte vervanger voor witte vis. De textuur is ideaal en de eerder neutrale smaak sterk je aan met nori en zout. Wij serveren het heerlijk klassiek met verse dikke 'potato wedges', remouladesaus en 'pea mash'.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Totaal: 1 hour
Porties: 4 porties

Ingrediënten

Voor de potato wedges

  • 800 g aardappelen
  • 2 el olijfolie
  • 1,5 tl zout
  • fijngehakte peterselie

Voor de 'fish'

  • 600 ml neutrale olie, om in te frituren
  • 2 blikken banana blossom in brine (= gezouten water), of 520g uitgelekt. Je vindt dit in de Aziatische winkel of in vegan (web)shops. Koop het niet op 'syrup', want dan is het zoet. Vervang eventueel door plakken stevige tofu.
  • 2 vellen nori (sushi zeewier)
  • 240 g bloem, wit
  • 2 tl zout
  • 340 ml witbier, of bruiswater
  • citroenpartjes, voor erbij

Voor de 'mushy peas'

  • 200 g erwten
  • 1/2 tl citroensap
  • 1 tl olijfolie
  • enkele blaadjes verse munt
  • 1 tl azijn
  • zout, naar smaak

Voor de remouladesaus

  • 100 g veganaise
  • scheutje citroensap
  • 20 g augurk
  • 10 g sjalot
  • 1/2 tl dille, gedroogd of vers

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C (als je de 'chips' in de oven maakt; je kan ze ook frituren). Snijd de aardappelen in gelijke partjes, dep ze droog en meng met de olijfolie, het zout en de peterselie en verspreid over een met bakpapier bedekte ovenplaat. Bak de 'wedges' 45 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Draai ze ongeveer in de helft om.
  • Knijp voorzichtig het overtollige vocht uit de bananenbloesems.
  • Verhit 600 ml neutrale olie (of frituurolie) in een grote kookpot of friteuse.
  • Maak intussen het beslag: meng de bloem en het zout met een garde. Giet stelselmatig het bier of bruiswater erbij en meng tot een glad beslag.
  • Test of de olie heet is door er een drupje beslag in te laten vallen. Zakt het naar de bodem, dan is de olie nog niet heet. Wordt het meteen bruin, dan is de olie te heet. De olie is goed als het drupje deeg meteen boven komt drijven en zacht begint te bruinen (ongeveer 190°C).
  • Gebruik voor elk stuk banenenbloesem een stukje nori. Wikkel het errond en doop royaal in het beslag. Leg het met een schuimspaan voorzichtig in de hete olie en bak aan beide kanten goudbruin (ongeveer 4 minuten per kant). Laat uitlekken op keukenpapier. Frituur maximaal 2 bananenbloesems tegelijk, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven.
  • Maak intussen de remouladesaus door de augurken en sjalotjes heel fijn te snijden en te mengen met de veganaise, het citroensap en de dille.
  • Maak de 'mushy peas' door alle ingrediënten te mixen. Er mogen nog stukjes inzitten.
  • Serveer de fish 'n' chips met de 'mushy peas', remoulade en citroenpartjes op een stuk krantenpapier. Leg er wel keukenpapier tussen, zodat de inkt niet aan het eten komt.

Extra informatie

 
Kookboek Vegan Klassiekers
Recept en foto uit Vegan Klassiekers. Grootmoeders keuken, the vegan way. Lisa Wuyts & Eva Wuyts. Je kan het boek bestellen via deze link: https://www.veganfoodtourantwerp.com/product-page/vegan-klassiekers
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept