Salade van geroosterde bietjes met linzen en walnoten

Een salade is één van onze favoriete manieren om bieten te eten. Voeg gele bietjes of chiogga bieten toe als je deze kan vinden, want hun zoete smaak is perfect voor dit gerecht. Maar ook met rode bieten is deze salade een absolute aanrader. De linzen, rucola, munt en zoete dressing vullen elkaar goed aan en brengen de smaken in balans. De walnoten voegen een stevige crunch toe.

salade-linzen
salade-linzen
No ratings yet

Salade van geroosterde bietjes met linzen en walnoten

Een heerlijk vullende salade met geroosterde bieten, linzen, walnoten en een zoete mosterddressing.
Soort gerecht: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Totaal: 1 hour 30 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 g bieten, liefst verschillende kleuren
  • 4 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 tl karwijzaad
  • 40 g walnoten
  • 150 g groene linzen of Puy-linzen
  • 3 el rodewijnazijn
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 tl ahornsiroop
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • ½ bosje bladpeterselie
  • ½ bosje munt
  • 50 g wilde rucola

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 200°C. Schil de bieten en snijd ze in blokjes en partjes van 2 tot 3 cm. Pel de uien en snijd ze in even grote partjes. Kneus de knoflook in de schil. Verdeel de bieten, de uien en de knoflook over een braadslede, sprenkel de olijfolie erover en bestrooi met flink wat zout en peper en het karwijzaad. Meng alles door elkaar en rooster 50 tot 60 minuten in de oven, tot de bieten aan de randjes gekaramelliseerd en helemaal gaar zijn.
  • Strooi de walnoten in een kleine ovenschaal en rooster ze de laatste 5 minuten van de bereidingstijd in de oven tot ze lichtbruin zijn. Haal de bieten en de walnoten uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen.
  • Kook intussen de linzen. Spoel ze af in een zeef, voeg toe aan een pan en bedek met een laagje koud water. Breng aan de kook, laat 18 tot 20 minuten koken, tot de linzen gaar maar niet papperig zijn, giet af en laat goed uitlekken.
  • Meng de rodewijnazijn met de dijonmosterd, de ahornsiroop en de extra vergine olijfolie in een grote serveerkom en breng op smaak met zout en peper. Klop door elkaar en roer dan de linzen en het bietenmengsel erdoor.
  • Hak de geroosterde walnoten grof. Hak de blaadjes van de bladpeterselie en de munt grof, voeg samen met de walnoten en de rucola vlak voor het serveren toe aan de linzensalade en serveer het liefst op kamertemperatuur.

Extra informatie

Recept en foto uit Nistisima. Traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken. Georgina Hayden. Uitgeverij Good Cook.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: