Vegan mousseline
Mousseline is een typische saus uit de klassieke Vlaamse/ Franse keuken. Met dit recept voor de vegan versie maak je deze romige en zachte saus in een handomdraai. Mousseline past perfect bij gegrilde asperges, gebakken bloemkool, artisjok en gebakken schorseneren.
Vegan mousseline
In dit recept voor vegan mousseline gebruiken we aquafaba. Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten. Doordat het rijk is aan eiwitten, klopt het ook net zo stevig op als kippenei-eiwit.Meer recepten met deze ideale eivervanger: check onze blog “Wat is aquafaba en hoe gebruik je het om ei te vervangen?”
Porties: 4 porties
Ingrediënten
- 80 g aquafaba
- 30 g citroensap
- 50 g sojaroom
- 300 g koolzaadolie
- Peper en zout
Bereiding
- Vermeng aquafaba, citroensap, peper en zout in een maatbeker.
- Mix de massa luchtig met een staafmixer (4-voud in volume) en voeg de sojaroom toe.
- Voeg nadien voorzichtig straalsgewijs de koolzaadolie toe. Mix stevig door en kruid af met peper en zout.
- Verwarm lauw op het vuur alvorens te serveren. Laat de mousseline nooit warmer worden dan 50°C.
Extra informatie
Tip 1: In vergelijking met de klassieke variant met eieren maken we hier eerst een koude emulsie om die vervolgens warm te serveren.
Tip 2: Deze saus is heel lekker bij gegrilde asperges, gebakken bloemkool, artisjok en gebakken schorseneren.
Recept en foto uit DE BASIS Plantaardig van Pieter-Jan Lint. Uitgeverij: Minestrone Cookbooks.
Foto’s ©2023 Tony Le Duc
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!