Vegan macaroni met kaassaus en broccoli uit de oven

Macaroni met kaassaus staat hoog op de lijst van comfortfood waar je iedereen mee kan plezieren. Vegan kaassaus maken, kan op verschillende manieren. In dit recept vertrekken we van een eenvoudige bechamelsaus waar we vegan kaas en smaakmakers aan toevoegen. Wil je liever een kaassaus op basis van cashewnoten, dan kan je deze romige vegan queso maken. Broodkruim zorgt voor het heerlijk krokante korstje dat niet kan ontbreken bij deze ovenschotel.

recept veganistische macaroni
4.78 from 9 votes

Vegan macaroni met kaassaus en broccoli uit de oven

Deze macaroni met vegan kaassaus en broccoli is een heerlijke ovenschotel waar jong en oud van geniet.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 45 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350 g macaroni, of andere pasta naar keuze
  • 1 broccoli, in kleine roosjes
  • 175 g vegan spekjes, optioneel

Voor de vegan kaassaus:

  • 1 ui, in kwarten
  • 1 laurierblaadje
  • 1 liter ongezoete sojamelk
  • 100 g vegan boter
  • 1 tl mosterd
  • 1,5 el edelgistvlokken
  • 70 g vegan kaas
  • 0,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 vegan bouillonblokje
  • 85 g bloem
  • 1 snufje nootmuskaat
  • zout en peper, naar smaak

Voor het krokante korstje:

  • 70 g broodkruim
  • Een scheutje olijfolie
  • verse takjes tijm

Bereiding

  • Breng een kom met water aan de kook. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Voeg in de laatste minuten de broccoliroosjes toe aan het kookwater van de pasta of kook de broccoli in een aparte kom beetgaar.
  • Verwarm de ongezoete sojamelk op middelhoog vuur in een pannetje. Voeg de stukken ui en een laurierblaadje toe. Laat de melk een tiental minuten staan om de smaken goed te laten intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maak nu de roux voor de bechamelsaus. Smelt de vegan boter in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot de bloem en de gesmolten boter volledig vermengd zijn en er geen klontjes meer zijn.
  • Giet de geïnfuseerde sojamelk door een zeef om de ui en laurier uit de melk te halen. Voeg de sojamelk beetje per beetje toe aan de roux terwijl je blijft roeren met een garde. Roer tot de roux en melk een egale pasta zijn en voeg pas daarna weer opnieuw sojamelk toe. Herhaal tot je alle sojamelk hebt opgebruikt. Controleer met een houten lepel dat er geen klonters roux aan de bodem van de pan blijven hangen. Op het einde heb je normaal een romige saus.
  • Roer nu het bouillonblokje,  de mosterd, edelgist, vegan kaas en het gerookte paprikapoeder door de saus. Proef en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Bak de vegan spekstukjes in een pan met wat olijfolie, indien je de spekblokjes gebruikt.
  • Giet de pasta en de broccoli af en meng in een grote ovenschaal. Meng de spekblokjes erdoor. Giet de kaassaus over de pasta.
  • Doe het broodkruim met een scheutje olijfolie in een keukenmachine en druk enkele keren op de pulseerknop.
  • Verdeel het broodkruim met enkele verse takjes tijm over de ovenschotel.
  • Bak de ovenschotel gedurende 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer met een fris slaatje. Smakelijk!
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: