Vegan katsu curry: schnitzels uit de oven met currysaus

Katsu curry is een populair gerecht uit de Japanse keuken. Bij curry denken we meestal aan stoofpotjes van traag gegaarde groenten, maar deze Japanse curry is net iets anders. Het gerecht bestaat uit een krokante schnitzel met een gladde currysaus. In dit recept maken we de schnitzels van gepaneerde aubergine, courgette en rode paprika. De combinatie van texturen maakt dit gerecht tot een genot om te eten. Doordat we de schnitzels in de oven bakken, is deze versie ook nog eens gezonder

vegan-katsu-curry-schnitzel
vegan-katsu-curry-schnitzel
5 from 1 vote

Vegan katsu curry: schnitzels uit de oven met currysaus

Krokante schnitzels uit de oven van aubergine, courgette en rode paprika met een currysaus. Deze katsu curry is een hemelse combinatie van texturen en Japanse smaken.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 45 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de schnitzels

  • 4 el maïzena
  • 4 el bloem, optioneel: glutenvrij
  • 60 g paneermeel, optioneel: glutenvrij
  • ½ aubergine, in blokjes van 2,5 cm
  • ½ courgette, in blokjes van 2,5 cm
  • 1 rode paprika, in blokjes van 2,5 cm
  • 2 el sesamolie
  • 1 snufje zeezout en peper

Voor de currysaus

  • 1 el kokosolie
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ½ banaan, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 tl garam masala
  • ½ tl chilipoeder
  • 350 ml groentebouillon
  • 2 el sojasaus
  • 1 el tomatenpuree

Voor erbij

  • sushirijst
  • waterkers
  • ingelegde ui en radijs
  • gemengd sesamzaad

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de maïzena in een kom met zo veel water dat er een dikke, kleverige pasta ontstaat. Strooi de (glutenvrije) bloem in een ondiepe schaal en het (glutenvrije) paneermeel in een andere.
  • Doop de stukjes groente één voor één in de bloem, daarna in het maïzenamengsel (zorg dat ze goed zijn bedekt) en tot slot in het paneermeel. Leg de gepaneerde groenten gaandeweg op de bakplaat.
  • Besprenkel met wat sesamolie, bestrooi met wat zout en peper en bak 25 minuten in de oven, tot de groenten goudbruin en krokant zijn.
  • Maak intussen de Japanse currysaus. Voeg de kokosolie toe aan een kleine pan en laat op laag vuur smelten. Voeg de ui, de knoflook, de banaan en de wortel toe en bak in een paar minuten zacht. Voeg de specerijen toe en bak regelmatig roerend nog een paar minuten.
  • Voeg nu de bouillon, de sojasaus en de tomatenpuree toe en laat op laag vuur in 10 minuten iets indikken. Pureer de saus met een staafmixer glad.
  • Haal de gepaneerde groenten uit de oven en zet apart tot je de curry gaat serveren.
  • Serveer de krokante groenten met sushirijst, ingelegde ui en radijs en flink wat currysaus erover. Garneer met wat waterkers en gemengd sesamzaad.

Extra informatie

Recept en foto uit Vegan 100 van Gaz Oakley. Uitgeverij Good Cook.
Vegan 100-Gaz Oakley
Variatie: Voor een snellere maaltijd kan je deze currysaus ook combineren met vegan schnitzels uit de supermarkt.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: