Vegan chocoladecake met courgette
Op zoek naar een heerlijk en verrassend dessert? Deze vegan chocoladecake met courgette is een echte winnaar! Perfect voor een brunch, dessert of gewoon als guilt-free tussendoortje. Dit recept is ook ideaal om je kinderen (of jezelf) meer groenten te doen eten.
Vegan chocoladecake met courgette
Chocolade en courgette? Een verrassend lekkere combinatie. Ontdek het zelf in dit vegan recept voor chocoladecake. Bakken maar?
Soort gerecht: Brunch, Dessert
Porties: 4 personen
Materiaal
- keukenweegschaal
- Maatlepels
- Maatbeker
- Rasp
- Cakevorm
- Kleine en medium mengkom
- Kaasdoek of fijne theedoek (eventueel heel sterk keukenpapier)
Ingrediënten
- 1 courgette, ongeveer 180g
- 50 g plantaardige yoghurt, Griekse of natuur
- 80 ml koolzaad- of olijfolie
- 100 g ruwe rietsuiker
- 90 g appelmoes, zonder stukjes
- 1 lijnzaadei, 1 el lijnzaad + 2 tl water
- 200 g (spelt)bloem
- 75 g cacao
- 3/4 tl bakpoeder
- 3/4 tl baking soda
- 1/2 tl Zout
- 100 g vegan chocolade, callets of gehakte chocolade
- 50 g pecannoten, gehakt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Rasp de courgette en knijp in een kaasdoek of fijne theedoek (of heel sterk keukenpapier) het overtollige water eruit.
- Meng in de ene mengkom de yoghurt, olie, rietsuiker, appelmoes en het lijnzaadei met de uitgewrongen courgette.
- Meng in een andere kom de bloem, de cacao, het bakpoeder, de baking soda en het zout.
- Voeg de ‘droge’ ingrediënten uit de laatste mengkom bij het courgettemengsel en meng alles tot een mooi geheel. Niet te hard kloppen of mengen want dan overwerk je de gluten van de bloem en krijg je een droog resultaat. Meng er de helft van de chocolade bij.
- Doe het mengsel in de bakvorm en doe de andere helft van de druppels en de pecannoten erbovenop.
- Zet meteen in de oven en laat 35 à 45 minuten bakken (afhankelijk van het type oven).
- Test je cake met een tandenstoker. Je tandenstoker moet er met weinig deeg uitkomen, en hij mag niet helemaal droog zijn, want dan heb je de cake te lang laten bakken.
- Open je oven níét tijdens de eerste helft van de baktijd. Anders riskeer je dat de cake inzakt door de dalende oventemperatuur of het dichtslaan van de ovendeur.
- Tips: -Deze cake is ook heerlijk met (diepvries)frambozen in het beslag.-Bewaar plantaardig ( ! ) gebak altijd op kamertemperatuur in een luchtdichte plastic pot of in vershoudfolie. Niet in de koelkast, want de koelkast zorgt ervoor dat je gebak uitdroogt.
Extra informatie
Recept en foto uit Het vegan kookboek van Marieke Wyns. Uitgeverij: Lannoo


Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!