Vegan aardappelgratin met za’atar pesto en rode ui met sumak
Een gezellige gratin met dat tikkeltje extra. Deze aardappelgratin verkrijgt z’n kazige smaak en textuur door de zijden tofu en edelgistvlokken. De za’atarpesto en sumakuitjes zorgen dan weer voor een extra touch in dit klassieke gerecht.
Bonus: in tegenstelling tot een klassieke aardappelgratin die een uur in de oven moet, is deze in nog geen 30 minuten klaar.
Meer fan van de klassieke variant?
Check ons recept voor een romige vegan aardappelgratin dauphinois.
Of misschien kan deze vegan gratinschotel van knolselder je wel smaken?
Vegan aardappelgratin met za’atar pesto en rode ui met sumak
Ingrediënten
Voor de gratin
- 1 kg aardappels, in flinterdunne plakjes gesneden (met een mandoline)
- flinke klont plantaardige boter
- 2 el bloem
- 400 ml ongezoete soja- of haverdrink
- 2 el edelgistvlokken
- 1 el witte miso, (shiro miso)
- peper
- zout
- scheutje citroensap
- 150 g zijden tofu
Voor de sumakuien
- 1 rode ui, in dunne maantjes gesneden
- 1/2 el sumak
- 1/2 citroen, het sap
- 1 tl (pul biber) chilivlokken
- zout
Voor de za'atarpesto
- 1 flink bosje koriander en munt
- 2 el za'atar
- 1/2 citroen, het sap
- olijolie
- 1 teentje knoflook
- handvol pistachenoten
- peper
- zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een grote ovenschaal in met plantaardige boter.
- Blancheer de aardappelplakjes 2 minuten in kokend water (met zout). Giet af en spoel onder koud water. Laat even afkoelen.
- Smelt voor de bechamelsaus de klont boter in een steelpannetje en voeg na het smelten van de boter de bloem toe. Laat op een laag vuur even meebakken om de bloemsmaak uit de bloem te krijgen. Voeg nu in kleine porties tegelijk de sojadrink toe en blijf met een garde goed roeren zodat er geen klonters ontstaan. Doe er tijdens dit proces ook de edelgistvlokken en miso bij. Voeg sojadrink toe totdat je de gewenste bechameltextuur hebt verkregen. Breng op smaak met flink wat peper en zout en een scheutje citroensap.
- Meng de bechamel nu met de zijden tofu (kan met een staafmixer) tot een gladde, dikke saus. Proef; het mengsel mag echt wel cheesy smaken.
- Leg de aardappelplakjes op de bodem van de ingevette schaal. Verdeel hier een deel van de saus over. Leg hier een laag aardappelplakjes op, gevolgd door de bechamelsaus. Herhaal deze handelingen totdat de aardappel en de saus opgebruikt zijn.
- Zet de gratin 30 minuten in de oven.
- Roer voor de sumakuien het sumakpoeder en het citroensap door de gesneden rode uien. Breng op smaak met (pul biber) chilivlokken en zout. Laat marineren.
- Mix voor de pesto alle ingrediënten tot een frisse pesto. Het mengsel moet niet superglad zijn, er mag nog wat textuur in zitten.
- Garneer de gratin, als die uit de oven komt, met lepels van de pesto en de sumak ajuinen. Serveer meteen.
Extra informatie
