Shakshuka met vegan spiegelei
Bij shakshuka, een gerecht afkomstig uit Tunesië, worden eieren gepocheerd in een kruidige tomatensaus. Voor dit vegan recept maken we zelf vegan ‘eieren’ op basis van zijden tofu en kikkererwtenmeel. De kala namak, zwavelzout, geeft de zwavelachtige, typische eismaak aan de shakshuka. Ook de edelgistvlokken creëren een rijke umamismaak.
Meer leren over waarom vegans geen eieren eten? Je leest het hier.
Shakshuka met vegan spiegelei
De tomatensaus voor shakshuka in vier woorden? Tomaten, paprika en véél kruiden. Serveer de shakshuka met zelfgemaakt flatbread en garneer eventueel met verse oregano en peterselie. In het recept kan je kiezen voor een bereiding op het fornuis of in de oven.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de shakshuka
- 3 grote vleestomaten
- 3 paprika's, (verschillende kleuren, zaadlijsten verwijderd en in dunne reepjes gesneden)
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- snufje zout
- 1 tl harissa
- verse oregano, (voor de garnering, optioneel)
- verse peterselie, (voor de garnering, optioneel)
Voor het vegan spiegelei (6eitjes)
- 200 g zijden tofu
- 2 el kikkererwtenmeel
- mespunt kala namak
- 1 el edelgistvlokken
- 50 ml sojaroom
- peper
- zout
- snufje kurkumapoeder en harissa, (voor het geel van de eierdooier)
Bereiding
- Rasp voor de shakshuka de tomaten. (Dit klinkt gek, maar door ze te raspen krijg je een instant verse tomatensaus én blijf je achter met de schil. Dit gaat dus veel sneller dan ze eerst te schillen en vervolgens in blokjes te snijden.)
- Stoof in een pannetje de paprikareepjes, ui en knoflook en voeg de oregano, het komijn-, koriander- en de beide paprikapoeders toe. Laat enkele minuten fruiten. Voeg nu de geraspte tomaat toe en breng op smaak met zout en harissa. Laat op laag vuur 20 minuten pruttelen.
- Mix intussen voor het vegan spiegelei met een staafmixer alle ingrediënten behalve de peper, het zout, kurkumapoeder en de harissa totdat je een gladde massa hebt. Breng op smaak met peper en zout. Zet een vijfde van het spiegeleibeslag apart en roer daar de kurkuma en harissa door. Je bent op zoek naar een oranje kleur (zoals een eierdooier).
- Kies je de bereiding op het fornuis? Bereid de shakshuka verder op het fornuis als je pan met shakshuka een stevig deksel heeft. Verdeel het witte (ei) beslag over de pan alsof het de vorm van een spiegelei heeft. Maak met het gele spiegeleimengsel een dooier op elk spiegelei. Zet het deksel op de pan en laat 10-15 minuten stoven tot de bovenkant van de eitjes opgesteven aanvoelen.
- Kies je de bereiding in de oven? Geen pan met deksel? Geen probleem. Verwarm in dat geval de oven voor op 180°C en doe de shakshuka over in een ovenschaal. Verdeel het witte (ei)beslag in eivormen over de schaal. Maak met het gele spiegeleimengsel een dooier op elk spiegelei. Zet de shakshuka 10-15 minuten in de oven. Het spiegelei zal mooi zijn opgesteven en de typische textuur van ei hebben.
- Serveer de shakshuka met (huisgemaakt) flatbread en garneer eventueel met verse oregano en peterselie.
Extra informatie
Recept en foto uit Gek op groenten! van Vegamuze, Eveline Versluys. Uitgeverij: Sterck & De Vreese
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!