Vegan spinaziedumplings met een vulling van tofu en shiitake
Dumplings komen uit de Aziatische keuken en zijn een perfect voorgerecht om met veel mensen te delen. Net zoals de meeste Oosterse gerechten, zijn dumplings heel gemakkelijk vegan te maken. De dumplingvellen krijgen een prachtige kleur door spinazie in het deeg te verwerken. De vulling van tofu en shiitake wordt op smaak gebracht met Aziatische smaakmakers. Dumplings vouwen vergt wat geduld en techniek, maar het is heel gezellig om ze samen met iemand anders te maken. Bovendien zijn de dumplings ook een echte showstopper bij een feestelijk etentje! Je kunt de dumplings van tevoren maken en invriezen.
Vegan spinaziedumplings met een vulling van tofu en shiitake
Ingrediënten
Voor de dumplingvellen (of kant-en-klaar)*:
- 600 g verse spinazie, gewassen
- 80 ml water
- 300 g bloem, + extra om te bestuiven
- 1 tl zout
Voor de vulling:
- 4 gedroogde shiitakes, fijngehakt
- 5 el sojasaus
- 2 el maïzena
- 3 el zonnebloemolie
- 1 bol knoflook, tenen fijngehakt
- 3 el verse gember, fijngehakt
- 2 chilipepers, fijngehakt
- 500 g stevige tofu, uitgelekt en verkruimeld
- 2 tl suiker
- 2 tl sesamolie
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 3 el water
Voor de dip:
- 1 el chiliolie
- 3 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1 el Chinese zwarte azijn
- 1 lente-ui, fijngehakt
Bereiding
- Week de shiitakes 15 minuten in heet water.
- Meng 100 g spinazie in de blender met het water en pureer alles glad. Meng in een grote kom de bloem met het zout en spinaziesap. Leg het deeg op een werkblad en kneed het circa 5 minuten met je handen tot een gladde deegbal. Verpak het deeg in folie of leg de bal in een kom bedekt met een vochtige theedoek en laat 1 uur rusten.
- Meng voor de vulling 2 eetlepels sojasaus met de maïzena in een bakje.
- Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur en bak hierin de knoflook, gember, chilipepers en shiitakes al omscheppend 1 minuut. Voeg de tofu toe en bak hem 4 minuten al omscheppend mee. Voeg de overige 500 gram spinazie toe en roer net zolang tot hij is geslonken. Voeg dan de rest van de sojasaus en de suiker toe en meng goed. Roer tot slot het maïzenamengsel erdoor en roer 2 minuten, tot het mengsel steviger wordt. Doe de vulling in een kom en voeg de sesamolie en lente-ui toe. Meng goed.
- Meng voor de dip de chiliolie, sojasaus, sesamolie, Chinese zwarte azijn en lente-ui in een kleine kom.
De dumplings samenstellen en bakken
- Verdeel de deegbal in 4 stukken. Pak een stuk en bedek de rest weer met de theedoek of folie, zodat het niet uitdroogt.
- Verdeel het stuk deeg in bolletjes van circa 10 gram. Rol elk bolletje op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne cirkel. Gebruik extra bloem als het te veel plakt. Leg een vel op je handpalm en schep een beetje van de vulling in het midden. Maak de randen van het deeg een beetje vochtig en druk de onder- en bovenkant op elkaar. Vouw dan de zijkanten, die nog open zijn, tegen het midden aan tot je drie plooien hebt aan beide kanten (zie foto).
- Verhit de resterende eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg zoveel mogelijk dumplings in de pan en bak de onderkant goudbruin. Voeg de 3 eetlepels water toe en laat de dumplings, met de deksel op de pan, nog 3 minuten stomen. Haal de deksel van de pan en laat het water verdampen.
- Serveer de dumplings met de dip.