Vegan voorgerecht van Bart De Pooter: prei, vadouvan en snijbiet 

Koken als een echte chef? Met dit vegan recept voor een verfijnd voorgerecht verbaas je al je gasten. Laat je inspireren door de vegan haute cuisine. Zo creëer je een fantastische fine dining experience, gewoon bij jou thuis!

feestelijk voorgerecht
feestelijk voorgerecht
5 from 1 vote

Vegan voorgerecht van Bart De Pooter: prei, vadouvan en snijbiet

Masterchef who? Met dit vegan recept voor een verfijnd voorgerecht overtuig je iedereen. De vadouvan, een specerijenmengsel vol warme, rokerige smaken, past perfect bij de prei en snijbiet.
Soort gerecht: Voorgerecht
Voorbereiding: 50 minutes
Bereidingstijd: 40 minutes
Totaal: 1 hour 20 minutes
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • prei
  • snijbiet

Vadouvan-olie:

  • 150 g Vadouvan gedroogde kruidenmix
  • 500 ml neutrale olie, (bv. olijfolie of koolzaadolie)

Lente-uiolie:

  • 150 g groen van lente-uitjes
  • 500 ml neutrale olie

Prei-mousselinesaus:

  • 500 ml bouillon van prei
  • 150 g plantaardige boter
  • 100 g plantaardige room
  • 20 g rijstazijn, (junkome-su)

Bereiding

Vadouvan-olie:

  • Meng de Vadouvan kruiden met de olie en warm kort op in een pan tot 80°C. Zeker niet te heet laten worden.
  • Mix met een staafmixer en laat (bij voorkeur een nachtje) intrekken.
  • Filter daarna door een zeef.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Lente-uiolie:

  • Mix met een staafmixer en laat (bij voorkeur een nachtje) intrekken.
  • Filter daarna door een zeef.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Prei:

  • Maak de prei goed schoon.
  • Halveer de prei in de lengte, leg in een ovenschaal en bedek volledig met de Vadouvan-olie.
  • Plaats in een voorverwarmde oven (100°C) en bak 30-40 min, tot de prei gaar maar nog 'al-dente' is.
  • Laat afkoelen.

Snijbiet:

  • Maak de snijbiet schoon, verdeel de stelen en bladeren en was in water.
  • Hou enkele mooie bladeren apart.
  • Kook de stelen in gezouten water gedurende 3 minuten.
  • Koel kort af in ijswater.

Prei-mousselinesaus:

  • Filter de bouillon en voeg de zachte boter, room en rijstazijn toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Mix tot een gladde saus.
  • Snijd de prei doormidden en breng op smaak met lente-uiolie, peper en zout. Snijd vervolgens de snijbietstelen op dezelfde lengte als de prei en breng op smaak met de Vadouvan-olie, zout en peper. Schik afwisselend 3 stukjes prei en 3 stukjes snijbiet mooi op een bord. Bestrooi lichtjes met de gedroogde Vadouvan kruiden. Roerbak enkele bladeren van de snijbiet in een pan en leg ze op de prei en snijbiet.
    Tenslotte, warm de prei-mousselinesaus op, mix het met een staafmixer tot het schuimt. Garneer het bord door 3 eetlepels lauwwarme saus rond de groentjes te gieten.

Extra informatie

Recept van chef Bart De Pooter van Sapphire House Antwerp, aangeboden naar aanleiding van Try Vegan.
Foto’s door vrijwilliger Rosan Steenbrugge . Wil je ook je steentje bijdragen als vrijwilliger? Schrijf je hier in.


Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: