Vegan voorgerecht van Bart De Pooter: prei, vadouvan en snijbiet
Koken als een echte chef? Met dit vegan recept voor een verfijnd voorgerecht verbaas je al je gasten. Laat je inspireren door de vegan haute cuisine. Zo creëer je een fantastische fine dining experience, gewoon bij jou thuis!
Vegan voorgerecht van Bart De Pooter: prei, vadouvan en snijbiet
Masterchef who? Met dit vegan recept voor een verfijnd voorgerecht overtuig je iedereen. De vadouvan, een specerijenmengsel vol warme, rokerige smaken, past perfect bij de prei en snijbiet.
Soort gerecht: Voorgerecht
Porties: 6 personen
Ingrediënten
- prei
- snijbiet
Vadouvan-olie:
- 150 g Vadouvan gedroogde kruidenmix
- 500 ml neutrale olie, (bv. olijfolie of koolzaadolie)
Lente-uiolie:
- 150 g groen van lente-uitjes
- 500 ml neutrale olie
Prei-mousselinesaus:
- 500 ml bouillon van prei
- 150 g plantaardige boter
- 100 g plantaardige room
- 20 g rijstazijn, (junkome-su)
Bereiding
Vadouvan-olie:
- Meng de Vadouvan kruiden met de olie en warm kort op in een pan tot 80°C. Zeker niet te heet laten worden.
- Mix met een staafmixer en laat (bij voorkeur een nachtje) intrekken.
- Filter daarna door een zeef.
- Breng op smaak met peper en zout.
Lente-uiolie:
- Mix met een staafmixer en laat (bij voorkeur een nachtje) intrekken.
- Filter daarna door een zeef.
- Breng op smaak met peper en zout.
Prei:
- Maak de prei goed schoon.
- Halveer de prei in de lengte, leg in een ovenschaal en bedek volledig met de Vadouvan-olie.
- Plaats in een voorverwarmde oven (100°C) en bak 30-40 min, tot de prei gaar maar nog 'al-dente' is.
- Laat afkoelen.
Snijbiet:
- Maak de snijbiet schoon, verdeel de stelen en bladeren en was in water.
- Hou enkele mooie bladeren apart.
- Kook de stelen in gezouten water gedurende 3 minuten.
- Koel kort af in ijswater.
Prei-mousselinesaus:
- Filter de bouillon en voeg de zachte boter, room en rijstazijn toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Mix tot een gladde saus.
- Snijd de prei doormidden en breng op smaak met lente-uiolie, peper en zout. Snijd vervolgens de snijbietstelen op dezelfde lengte als de prei en breng op smaak met de Vadouvan-olie, zout en peper. Schik afwisselend 3 stukjes prei en 3 stukjes snijbiet mooi op een bord. Bestrooi lichtjes met de gedroogde Vadouvan kruiden. Roerbak enkele bladeren van de snijbiet in een pan en leg ze op de prei en snijbiet.Tenslotte, warm de prei-mousselinesaus op, mix het met een staafmixer tot het schuimt. Garneer het bord door 3 eetlepels lauwwarme saus rond de groentjes te gieten.
Extra informatie
Recept van chef Bart De Pooter van Sapphire House Antwerp, aangeboden naar aanleiding van Try Vegan.
Foto’s door vrijwilliger Rosan Steenbrugge . Wil je ook je steentje bijdragen als vrijwilliger? Schrijf je hier in.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!