Japanse sushi sandwiches: inspiratie voor de lunchbox

Ooit gehoord van sushi sandwiches of onigirazu? Het zijn kleine pakketjes van norivellen gevuld met sushirijst en in dit geval ook tempeh. Met deze Japanse sandwiches wordt je vegan lunchbox een feestje!  Ze zijn eenvoudiger om te maken dan sushirolletjes: geen geknoei met een matje. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk mee te nemen. 

Tip: Wil je je kinderen verrassen met een extra originele brooddoos? Met kleverige sushirijst kan je ook leuke vormpjes maken.

sushi-sandwich-vegan-lunchbox
sushi-sandwich-vegan-lunchbox
5 from 2 votes

Japanse sushi sandwiches: inspiratie voor de lunchbox

Maak van je vegan lunchbox een feestje met deze prachtige sushi sandwiches.
Soort gerecht: Lunch
Bereidingstijd: 1 hour 15 minutes
Porties: 4 sandwiches

Ingrediënten

Voor de sushirijst

  • ¾ cup bruine rijst, gespoeld
  • ½ cup zoete rijst, gespoeld
  • 2 cups water
  • 1 snufje zeezout, fijn
  • 1 el rijststroop
  • 2 el rijstazijn

Voor de vulling

  • 100 g tempeh
  • 4 el veganaise
  • 7 lente-uitjes, fijngesneden
  • 2 wortels, grof geraspt
  • 1 tl kruidenzout

Voor de afwerking

  • 4 vellen nori
  • 1 zakje gepekelde gember, of sushigember
  • gefrituurde ajuintjes, of geroosterde sesamzaadjes
  • 1 avocado, in dunne schijfjes (optioneel)
  • plastic folie

Bereiding

Voor de sushirijst:

  • Breng de rijst in het koude water aan de kook in een zware pot met een zwaar deksel. Zodra het water kookt, voeg je een snuifje zout toe. Laat alles nog 50 minuten sudderen op een klein vuurtje.
  • Meng er, als de rijst gaar is en al het vocht opgenomen, de rijststroop en de rijstazijn onder.

Voor de vulling:

  • Stoom en verkruimel de tempeh. Meng er de andere ingrediënten onder en breng eventueel nog verder op smaak met wat kruidenzout.

Voor de afwerking:

  • Leg een vierkant stuk plastic folie op je werkblad. Leg een vel nori als een ruit op de folie met de blinkende kant naar onderen. Leg in het midden van de nori een vierkantje rijst van 6 op 6 cm en 0,5 cm dik. Besmeer met een laagje tempehvulling en leg er de velletjes gepekelde gember op. Bestrooi met sesam of gefrituurde ajuintjes. Werk af met schijfjes avocado indien gewenst.
  • Leg hierop weer 0,5 cm rijst en plooi de hoeken van de nori over je vulling tot een vierkant pakketje. Bevochtig de randen van de nori en kleef het pakketje dicht. Verpak het stevig in plastic folie.
  • Herhaal met de andere ingrediënten tot je 4 pakketjes hebt. Bewaar in de ijskast.
  • Snijd de vierkantjes diagonaal doormidden en serveer. Geniet van deze supergezonde sandwich!

Extra informatie

Recept en foto uit Vegans are better lovers.  Viviane Van Dyck. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.
 
Book-Vegan are better lovers
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Meer lekkere vegan gerechten uit Japan: