Dit zijn de laatste nieuwe vegan sneakers en zo herken je ze.

De modewereld heeft de afgelopen jaren een heuse evolutie doorgemaakt. Modemerken investeren in meer ‘sustainable fashion’ en staan steeds vaker stil bij het onnodige dierenleed dat ze veroorzaken. In deze blog focussen we op vegan schoenen en meer specifiek: vegan sneakers. 

Vegan sneakers zijn niet alleen een goede keuze als je wil bijdragen tot een betere wereld. Ze zien er ook goed uit! Ontdek hieronder onze tips om jouw volgende favoriete paar vegan sneakers te vinden.

Zo herken je vegan sneakers

Leder symbool

Om vegan sneakers te herkennen is het handig om te kunnen herkennen welke sneakers niet vegan zijn. Zo is leder het meest gebruikte materiaal bij niet-vegan sneakers. Lederproductie kost ons jaarlijks meer dan 1 miljard dierenlevens

Je kan leder herkennen aan het teken van een koeienhuid op de sneakers. Bij het zien van dat label weet je dat je het paar sneakers weer terug in de rekken kan leggen. 

vegan leder

Textiel symbool

Het symbool dat lijkt op een net wijst erop dat je schoenen van textiel gemaakt zijn. Geen dierenhuiden dus.

vegan sneakers stof

Andere materialen

Deze ruit betekent dat je schoenen gemaakt zijn van stoffen zoals PVC, plastic, nepleer of rubber. Zo zijn er heel wat merken die met verschillende planten zoals paddenstoelen, cactussen, bananen en appels werken als basis voor niet-dierlijk leder. Ook grote ketens zoals H&M spelen af en toe met plantaardige materialen. Zo lanceerden ze hun ‘Conscious Exclusive’ collectie met sneakers van druiven. Ook linnen, kurk en microvezels vallen onder vegan vriendelijke materialen

vegan schoenen herkennen

Peta-approved vegan

De internationale dierenrechtenorganisatie Peta, reikt dit label uit aan modemerken die geen dierlijke materialen gebruiken. Vegan sneakers kan je dus ook herkennen via dit logo.

peta approved vegan

Vegan Trademark 

Het symbool met de zonnebloem is een internationaal gekend vegan keurmerk van The Vegan Society. Dit logo wordt gebruikt in de voedings-, cosmetica én modesector. Wist je dat BE Vegan de Belgische verdeler is van dit keurmerk? Meer info over de aanvraag.

vegan trademark zonnebloem

Vegan sneakers en vegan sneakermerken

vegan schoenen

ADIDAS

Steeds meer grote bedrijven starten ook een vegan collectie en willen daardoor een steentje bijdragen aan een betere wereld. Adidas is daar één van. Zo lanceerden ze enkele iconische collecties zoals Stan Smith 100% duurzaam, vegan en eerlijk. Merk jij het verschil?

Meer info

ASICS 

Deze grote naam zette ook al enkele vegan sneakers op de markt met hun iconische beeld.

Meer info

Buffalo

Ook dit oldschool merk heeft een volledige vegan collectie aan schoenen. Naast de opmerkelijke sneakers met hoge zolen, vind je er ook lage modellen en vegan sandalen.

Meer info

Ella & Witt

Dit 100% vegan schoenenmerk uit Duitsland is ook Peta Approved-Vegan. De oprichters van dit merk zijn echte dierenliefhebbers en zetten zich ook in voor een lokaal dierenopvangcentrum.

Meer info

FLAMINGOS LIFE

Flamingos Life is een Spaans merk met een duidelijke visie: strijden tegen de ecologische crisis, tegen dierenleed en de modewereld transparant maken voor de consument. Deze visie hebben ze samengebracht in een groot aanbod stijlvolle vegan sneakers waarbij ze materialen zoals maïs, bamboe, hennep en organisch katoen gebruiken. 

Meer info

KOMRADS

Komrads is momenteel een 100% vegan merk dat zijn sneakers van gerecycleerde materialen maakt. Zo bestaan er collecties met sneakers gemaakt van gerecycleerd katoen, appel en afval uit de oceaan. Hun missie is om sneakers te maken met een zo laag mogelijke impact op het klimaat door afval te recycleren tot schoenen en hun water- en energieverbruik tot een minimum te houden. Wist je dat Komrads een Belgisch merk is?

Meer info

Minuit Sur Terre

Op deze webshop vind je tijdloze klassevolle sneakers voor jong en oud. De schoenen worden gemaakt uit een mix van druiven en plantaardige oliën. Daarnaast verkopen ze ook schoenen en accessoires van appels, graan, gerecycleerd plastic, gerecycleerd katoen… En dat is nog niet alles! Je kan er ook tweedehands schoenen kopen en verkopen.

Meer info

MoEa

Het merk MoEa is gebaseerd in Parijs en werkt met materialen zoals appel, maïs, druif en ananas. Deze übertrendy sneakers zijn een streling voor het oog én je steunt er het ‘reforestation program’ van het WWF mee. 

Meer info

vegan sneakers MoEa

NAE Vegan Shoes

NAE staat voor Geen Dierlijke exploitatie (No Animal Exploitation). Dit merk wil een ecologisch en diervriendelijk alternatief bieden voor leren schoenen.

Meer info

PUMA

Ook PUMA vervoegde zich bij de grote merken en lanceerde enkele sneakers gemaakt van voornamelijk synthetisch leder en linnen. Momenteel hebben ze slechts enkele collecties maar het merk is in de toekomst van plan nog verdere stappen te ondernemen op vlak van eco-fashion.

Meer info

REEBOK

Reebok voegde ook al enkele vegan sneakers toe tot de collectie en blijft uitbreiden. Zo werd hun eerste paar vegan sneakers gemaakt uit maïs en biologisch katoen. Vooral de Reebok classics zijn enorm populair en zijn al een vaste waarde in hun aanbod.

Meer info

SAYE

Ook dit duurzame merk heeft een brede vegan collectie met verschillende modellen.

Meer info

SUPERDRY

Superdry pakt uit met hun vegan sneakers. Het woord staat in het groot op de zool van enkele van de vegan sneakers. Deze vegan collectie is de laatste jaren enorm uitgebreid. De moeite om eens te bekijken dus!

Meer info

vegan superdry

VEJA

Eén van de bekendere duurzame sneakermerken op de markt is ongetwijfeld VEJA. Het merk heeft een vegan collectie die bestaat uit sneakers uit ecologische materialen zoals gerecycled polyester, rubber en katoen met plantaardige hars van maïs.

Meer info

Will’s Vegan Store

Op deze webshop kan je naast sportieve vegan sneakers ook vegan botten, sandalen en andere schoenen vinden.

Meer info

Zoals je ziet zijn er al heel wat merken waar je terecht kan voor vegan sneakers. 

Deel jouw aangekochte vegan sneakers met ons of via Instagram of Facebook zo inspireer je duizenden andere mensen met jouw diervriendelijke aankoop. 

Ken jij meer vegan sneakers of vegan sneakermerken? Laat het ons weten en wij voegen ze toe aan deze lijst!

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door vrijwilliger Alessio. Wil jij je ook inzetten als lid van het BE Vegan team? Schrijf je hier in als vrijwilliger.