Gepaneerde bloemkoolsteaks met een citroen-gembersaus

Bloemkoolsteaks kun je grillen, roosteren of bakken – en dat is allemaal even lekker. Maar niets kan tippen aan een gepaneerde, gefrituurde bloemkoolsteak, geserveerd met een citroen-gembersaus. Geef er gestoomde groenten en jasmijnrijst bij voor een heerlijke, voedzame vegan maaltijd. Dit recept zet je bovendien in een halfuurtje op tafel!

plantaardig bloemkool recept
plantaardig bloemkool recept
4.50 from 2 votes

Gepaneerde bloemkoolsteaks met een citroen-gembersaus

Bloemkoolsteaks hebben alles in huis om dé nieuwe trend te worden. Ecologisch verantwoord, voedzaam en oh zo lekker. Dit originele vegan recept met een citroen-gembersaus zal alleszins iedereen zijn vlees gauw doen vergeten.
Soort gerecht: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 20 minutes
Baktijd: 15 minutes
Totaal: 35 minutes
Porties: 2 porties/ personen

Ingrediënten

  • 2 bloemkoolsteaks, snijd voorzichtig 2 plakken van ca. 2 cm van het dikste (middelste) gedeelte van de bloemkool; houd de steeltjes en roosjes intact
  • 50 g bloem
  • 100 ml aquafaba
  • 50 g paneermeel
  • 1 bosui, schoongemaakt en fijngehakt
  • koolzaadolie, voor het frituren
  • zeezout
  • zwarte peper, versgemalen
  • shichimi togarashi, voor de garnering
  • gekookte jasmijnrijst, voor erbij
  • gestoomde groenten, voor erbij

Voor de citroen-gembersaus

  • 1 el maizena
  • 1 el koolzaadolie
  • 1 tl gember, versgeraspte
  • 2 citroenen, het sap
  • 3 el golden syrup , of keukenstroop
  • snuf Chinees vijfkruidenpoeder
  • 50 ml groentebouillon
  • 1 el tamari , of zoutarme lichte sojasaus
  • handje bieslook, fijngehakt

Bereiding

  • Breng de bloemkoolsteaks op smaak met zout en peper.
  • Doe de bloem, aquafaba en het paneermeel in drie aparte schaaltjes. Meng de bosui met de aquafaba.
  • Haal de bloemkoolsteaks eerst door de bloem, dan door de aquafaba (probeer zoveel mogelijk van de bosui ‘op te vangen’) en tot slot door het paneermeel.
  • Verhit een ondiepe pan op middelhoog vuur en voeg een laagje koolzaadolie toe van circa 5 millimeter. Verhit de olie tot 160 °C (gebruik een keukenthermometer). Voeg de bloemkoolsteaks toe en bak ze 2 minuten aan elke kant, tot het paneermeel goudbruin en de bloemkool gaar is maar nog wel een bite heeft. Haal de pan van het vuur en houd de bloemkoolsteaks warm in de oven op lage temperatuur.
  • Voor de saus: meng in een kleine kom de maizena met 2 eetlepels koud water tot een papje. Zet tot gebruik opzij.
  • Verhit een wok op middelhoog vuur tot hij begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de gember toe en roerbak een paar seconden. Voeg dan het citroensap, de golden syrup, het vijfkruidenpoeder, de groentebouillon en tamari of lichte sojasaus toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook en roer dan het maizenapapje erdoor om de saus iets dikker te maken. Voeg tot slot de gehakte bieslook toe en meng goed.
  • Haal de bloemkoolsteaks uit de oven. Bestrooi ze met shichimi togarashi en leg ze op twee borden. Voeg wat jasmijnrijst en gestoomde groenten naar keuze toe en sprenkel de citroen-gembersaus erover. Serveer meteen.

Extra informatie

Recept en foto uit Asian Green van Ching-He Huang. Uitgeverij: Becht (€20, 99).
Asian green
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan