Vegan meringues van aquafaba met een koffie-frambozenswirl

Alles kan vegan! Ook heerlijke knapperige meringues! Aquafaba is hét wondermiddel om eiwit te vervangen. Deze vegan meringues worden bovendien extra feestelijk door de prachtige swirl van koffie en framboos.

5 from 1 vote

Vegan meringues van aquafaba met een koffie-frambozenswirl

Deze prachtige vegan meringues zijn eenvoudiger dan je denkt. Werk af met een prachtige koffie-frambozenswirl.
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 15 minutes
Baking time: 4 hours
Porties: 8 meringues

Ingrediënten

Vegan meringues

  • 120 ml aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten
  • ¼ tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zeezout
  • 225 g poedersuiker

Koffiesiroop

  • 1 shot espresso
  • 50 g suiker

Frambozensaus

  • 125 g frambozen
  • 1 el suiker
  • 3 el water

Bereiding

Koffiesiroop

  • Verwarm de espresso samen met de suiker in een kleine steelpan op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost. Laat afkoelen.

Frambozensaus

  • Verwarm de frambozen met de suiker en het water in een kleine steelpan op laag vuur, tot de suiker is opgelost en de frambozen uit elkaar vallen. Zeef het mengsel en laat afkoelen.*

Vegan meringues

  • Verwarm de oven voor tot 100 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de aquafaba, het wijnsteenbakpoeder, het vanille-extract en het zout in de kom van een standmixer met garde. Zet de standmixer op middelhoge snelheid tot er stijve pieken ontstaan. Voeg vervolgens de suiker in delen toe. Laat iedere eetlepel suiker enkele keren meedraaien tot die volledig is opgelost.
  • Schep het schuim op de bakplaat en verdeel het in tweeën. Lepel de koffiesiroop voorzichtig door het ene deel en de frambozensaus door het andere. Verdeel het schuim met een spatel in meerdere vormen van zo’n 5-7 centimeter doorsnee.
  • Bak de meringue 2 uur in de oven. Doe de oven tussendoor niet open. Zet de oven uit en laat de meringue minstens 2 uur in de oven afkoelen, tot je ze zonder problemen van het bakpapier kunt halen.

Extra informatie

*Tip: De overgebleven frambozenpulp is lekker om door je plantaardige yoghurt te roeren bij het ontbijt.
Recept en foto uit 50 x vegan zuivel van Marleen Visser. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: