Gestoomde broodjes met sticky vijfkruiden-tempeh

Als je eenmaal hebt ontdekt hoe makkelijk het is om vegan gestoomde broodjes te maken, ben je niet meer te stoppen. Maak ze bijvoorbeeld met deze kruidige plakjes tempeh.

vegan recept steamed bun met tempeh

vegan recept steamed bun met tempeh
5 from 1 vote

Gestoomde broodjes met sticky vijfkruiden-tempeh

Tempeh is verrassend lekker als je het op de juiste manier klaarmaakt. Deze vijfkruiden-tempeh smaakt overheerlijk en combineert perfect met een gestoomd broodje.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Aziatisch
Voorbereiding: 35 minutes
Om te laten rusten: 1 hour
Porties: 4 broodjes

Ingrediënten

  • 1 recept gestoomde broodjes
  • 250 g tempeh
  • 2 el arachideolie
  • 2 el sojasaus
  • 2 el gembersiroop
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 tl suiker
  • ½ tl vijfkruidenpoeder
  • 2 el sesamolie
  • 1 el vegan mayonaise

Om te serveren:

  • komkommer
  • pickle

Vijfkruidenpoeder (optioneel, je kan dit ook kant-en-klaar kopen):

  • 2 steranijs
  • 1 tl anijszaad
  • 1 el kruidnagel
  • 2 el venkelzaadjes
  • ¼ el sichuanpepers
  • 1 el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder

Bereiding

  • Snijd de tempeh over de lengte door. Snijd in vierkante plakken. Zorg dat je 2 plakken per broodje hebt. Bestrooi met een beetje zout.
  • Verhit een koekenpan met arachideolie. Bak de tempeh.
  • Meng ondertussen voor het sausje de sojasaus, gembersiroop, rode peper, suiker, vijfkruidenpoeder en sesamolie. Als de tempeh goudbruin kleurt, giet je de saus in de pan. Haal onmiddelijk van de warmtebron. Wentel de plakken nog even door de saus en leg op een bord.
  • Besmeer de gestoomde broodjes eventueel met vegan mayo en beleg ze met de tempeh.
  • Serveer met komkommer of een pickle.

Voor de vijfkruidenmengeling:

  • Vijfkruidenpoeder (five spice) kan je kant-en-klaar kopen of je kan het zelf maken. Maal alle ingrediënten in een vijzel of keukenmachine tot een fijn poeder. Bewaar op een donkere plek in een goed afgesloten potje.

Extra informatie

Recept en foto uit Vegan East van Milou Van Der Will. Lees ook onze recensie van het boek.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan