Vegan gevuld flatbread met prei, aardappel en een korianderchutney

Deze knapperige, hartig gevulde platbroden (flatbreads) uit de koekenpan lijken op Turkse gözleme en zijn perfect voor liefhebbers van prei. Heerlijk als lunch of bijgerecht!

Bonus: voor deze heerlijke broodjes heb je geen oven nodig.

gevuld platbrood
gevuld platbrood
5 from 1 vote

Vegan gevuld flatbread met prei, aardappel en een korianderchutney

Dit vegan recept voor gevulde flatbreads doet denken aan een pizza calzone, maar dan met een Afghaanse twist. De vulling bestaat vooral uit prei en aardappelen. De korianderchutney met walnoten en look tilt dit recept nog een aantal niveaus hoger.
Soort gerecht: Bijgerecht, Brunch, Lunch, Snack
Voorbereiding: 20 minutes
Bereidingstijd: 20 minutes
Rusttijd: 30 minutes
Totaal: 1 hour 10 minutes
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

Vulling

  • 100 g kruimige aardappelen
  • Zout
  • 200-250 g prei
  • 1 lente-uitje
  • ¼ tl chilipoeder, (naar smaak)

Deeg

  • 200 g tarwebloem , + extra voor het bestrooien
  • ½ tl zout
  • 1 tl neutrale plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie
  • 120 ml/g lauwwarm water

Korianderchutney

  • 50 g verse koriander
  • ½-1 kleine pittige groene chilipeper
  • 1 klein teentje knoflook
  • 30 g walnoten
  • Snufje zout
  • 2 el citroensap, versgeperst
  • 1 el appelazijn
  • 3-4 el neutrale plantaardige olie , of olijfolie, voor het bakken

Bereiding

  • Breng de gewassen, ongeschilde aardappelen aan de kook in een pan koud water met wat zout en kook ze 20-25 minuten, tot ze zacht zijn (controleer dit met de punt van een keukenmes). Laat ze even uitdampen, schil ze en prak ze fijn met een vork of pureer ze in een pureeknijper.
  • Maak het deeg: doe de bloem, het zout en de olie in een mengkom en meng ze met de deeghaken van een handmixer. Kneed het water erdoor tot het deeg een bal vormt. Kneed het deeg even met je handen in de kom en daarna 2-3 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, tot het glad is. Maak er een bal van, dek de kom af met een theedoek of een bord en laat het deeg ca. 30 minuten rusten.
  • Snijd de prei overlangs doormidden met een scherp mes en snijd hem inclusief het mooie groene deel overlangs in repen van max. 0,5 cm breed. Snijd de repen fijn. Was de prei goed in een kom koud water en laat hem heel goed uitlekken in een zeef. Maak het lente-uitje schoon en hak het inclusief het groene deel fijn. Doe de prei, het lente-uitje en wat zout in een kom en meng goed met je handen, zodat de prei wat zachter wordt. Meng het chilipoeder en de gepureerde aardappelen erdoor en breng de vulling op smaak met zout.
  • Maak de chutney: was de koriander en hak de natte blaadjes en steeltjes grof. Was de chilipeper, verwijder het steeltje en indien gewenst de zaadjes, en hak het vruchtvlees grof. Pel de knoflook, halveer hem, verwijder de kiem en hak de knoflook grof. Doe de koriander, chilipeper en knoflook in een hakmolen en voeg de walnoten en het zout toe. Pureer dit tot een homogene pasta. Meng het citroensap, de azijn en 2-3 eetlepels water erdoor. De chutney wordt nu lichter van kleur en emulgeert. Breng op smaak.
  • Verdeel de deegbal in acht stukken (dat gaat het best met vier kruislingse insnijdingen), maak er ballen van en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak met een bestoven deegroller zo rond en dun mogelijk uit (Ø ca. 15 cm). Verdeel 1/8 van de vulling met een eetlepel of deegspatel over de helft van elke deegcirkel, bijna tot de rand. Bevochtig de rand met je vinger met een beetje koud water. Vouw de ongevulde helft over de vulling, druk eventuele luchtbellen eruit en druk de randen voorzichtig maar stevig op elkaar. Herhaal dit met de andere deegballen. Leg de met bloem bestoven gevulde platbroden naast elkaar op een grote snijplank of een groot bord.
  • Verhit ca. 2 theelepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg er een platbrood in en prik de bovenkant een paar keer in met een vork, zodat er geen luchtbellen ontstaan. Bak het platbrood 3-4 minuten per kant op middelhoog vuur, tot het lichtbruin is. Bak de andere platbroden op dezelfde manier. Serveer ze heet met chutney.

Extra informatie

Tip 1: overgebleven, in de koelkast bewaard platbrood kan je in ca. 10 minuten terug opwarmen in een voorverwarmde oven op 180 °C (boven-/onderwarmte).
Tip 2: de traditionele bolani (platbrood) zijn groter. Je kunt ook 4 grote bolani maken van het deeg en de vulling.
 
Recept en foto uit Vegan voor altijd van Katharina Seiser. Uitgeverij: Sterck & De Vreese.
Vegan voor altijd
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: