Romige vegan aardappelgratin dauphinois
Met dit basisrecept voor een perfecte vegan gratin dauphinois laat je je gasten smullen van een heerlijk romige ovenschotel. Gegratineerde aardappelen kan je tijdens de feestdagen serveren als bijgerecht, maar de bereiding is zo eenvoudig dat je er gerust het hele jaar door van kan genieten. Door gebruik te maken van plantaardige zuivelalternatieven, is deze versie bovendien ook lichter en gezonder dan het Franse recept.
Gek op aardappelen? Ontdek ook deze vegan aardappelgerechten:
Romige vegan aardappelgratin dauphinois
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappelen, geschild
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- enkele takjes verse tijm
- 250 ml plantaardige room, bv. sojaroom of haverroom
- 350 ml plantaardige melk
- 1 el maïzena
- 1/2 tl nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd deze in plakken van 3 à 5 mm. Kies bij voorkeur grote aardappelen. Deze snijden gemakkelijker en ogen mooier in je ovenschotel.
- Houd een kop melk apart van de 350 ml plantaardige melk. Doe de rest van de melk en de plantaardige room in een kookpot en zet op een laag vuur. Voeg de fijngesneden knoflook toe, enkele takjes tijm en ½ tl nootmuskaat. Kruid met peper van de molen en een flinke snuf zout.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Voeg 1 el maïzena toe aan de kop melk en meng tot alle klonters weg zijn. Voeg de kop melk toe aan het melk-roommengsel.
- Voeg nu de aardappelschijfjes toe aan de kookpot en laat zachtjes koken gedurende 10 à 15 minuten.
- Schenk het mengsel over in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven gedurende 30 à 40 minuten tot de bovenste laag een mooie goudgele kleur heeft. Werk de gratin eventueel af met nog wat verse tijm.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!