Eén maand vegan? Ontdek welk verschil je hiermee maakt.
November staat voor de deur en dat betekent dat duizenden Belgen straks de uitdaging aangaan om een maand (vaker) vegan te eten. Met onze Try Vegan-campagne nodigen we iedereen uit om dierlijke producten in te ruilen voor plantaardige alternatieven. Misschien heb je je wel al eens afgevraagd of jij als individu nu echt een verschil kan maken. Ons antwoord is volmondig ja. Lees mee waarom.
De koelkast als je geheime superwapen
Om onze CO₂-uitstoot te verminderen, laten we de auto wat vaker staan en om energie te sparen, draaien we de verwarming een graadje lager. In elk aspect van ons dagelijks leven kunnen we kleine en grote aanpassingen doen om duurzamer te leven. Maar niks heeft zo’n grote impact als de inhoud van onze koelkast. Wat we eten heeft niet alleen gevolgen voor onze eigen gezondheid en welzijn, maar ook voor het milieu, de dieren en zelfs de voedselvoorziening voor de wereldbevolking. Door je voeding aan te passen, pak je dus niet één maar meteen vier grote wereldproblemen aan. Trek daarom gerust je superheldenpak aan wanneer je de volgende keer boodschappen doet.
De gezondheidsvoordelen van een vegan maand
Uit studies blijkt dat wie veganistisch eet een lager risico heeft op hart- en vaatziekten, diabetes type II, obesitas en zelfs bepaalde kankers zoals darmkanker.
Cholesterol
Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten omdat LDL-cholesterol – de zogenaamde slechte cholesterol – aderverkalking kan veroorzaken. Voeding speelt hierin een aanzienlijke rol. Cholesterol vind je vooral in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren en in verzadigde vetten die vaak ook een dierlijke oorsprong hebben. Plantaardig eten kan je cholesterol verlagen .
Hoge bloeddruk
Hypertensie of hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende ziekten in Westerse landen. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en nierfalen. Uit verschillende studies blijkt dat mensen die veganistisch eten gemiddeld een lagere bloeddruk hebben dan mensen die vlees eten. Een veganistisch voedingspatroon werkt niet alleen ter preventie van een hoge bloeddruk maar kan de aandoening zelfs terugdraaien .
Diabetes type 2
Diabetes is een aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Meer dan 90% van de mensen die aan diabetes lijden, hebben diabetes type 2. Gelukkig is deze vorm van diabetes grotendeels te voorkomen door een gezonde levensstijl. Het eten van veel vezels en groenten vermindert het risico op diabetes. Vezels zorgen er namelijk voor dat suikers trager uit voedsel worden opgenomen waardoor de suikerspiegel minder snel stijgt.
Vier weken om de basis te leggen voor een gezondere levensstijl
Een maand vegan eten, is geen wondermiddel tegen alle kwalen. De grootste gezondheidsvoordelen zal je er pas uithalen wanneer je je levensstijl op langere termijn aanpast. Toch zijn er ook mensen die na één maand al duidelijke verschillen merken zoals een toename van energie. De belangrijkste winst van een vegan maand zit echter in de nieuwe gewoontes die je ermee aanleert. Het moeilijkste aan elke verandering is vaak het begin. Eens je dertig dagen verder bent, zal je merken dat je bepaalde gewoonten vanzelf aangenomen hebt.
Elke maaltijd maakt een verschil voor het klimaat
In de huidige klimaatcrisis kunnen we duidelijk stellen dat elke plantaardige maaltijd een verschil maakt. De grootste milieuproblemen waar we vandaag mee worstelen, hebben een link met veeteelt. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van broeikasgassen, bodemvervuiling, verlies aan biodiversiteit, waterschaarste en ontbossing. Onderzoekers van de University of Oxford concludeerden dat je de CO₂-voetafdruk van je voeding met maar liefst 73% kan verlagen door vlees en zuivel te schrappen. Door 1 maand vegan te eten, spaar je gemiddeld 60 kg CO₂ en 30.000 liter water.
Voldoende voedsel voor iedereen
De bevolking groeit maar de landoppervlakte van de wereld blijft gelijk. Tweederde van alle landbouwgrond in de wereld wordt ingenomen als weiland of om veevoer op te telen. De productie van vlees, zuivel en eieren vraagt enorm veel energie en grondstoffen over de hele keten: van het voer voor de dieren tot de slachthuizen en de distributie van verwerkte producten naar de supermarkt. Als we iedereen van voldoende voedsel willen voorzien, moeten we ons voedingssysteem grondig herzien en voor een efficiëntere voedselproductie kiezen. Dat kan alleen door dierlijke producten zoveel mogelijk te vervangen door plantaardige.
Een vegan maand redt 30 dierenlevens
Een Belg eet in zijn leven gemiddeld 1.800 dieren. Omgerekend spaar je maar liefst 30 dierenlevens door één maand vegan te eten. Dat is niet alleen letterlijk van levensbelang voor de dieren, de meeste mensen voelen zich ook opgelucht omdat ze niet meer aan overbodig dierenleed bijdragen. Misschien voel je je wel eens machteloos als individu. De dieren die vandaag in de veehouderij leven en naar het slachthuis gebracht worden, kunnen we inderdaad niet redden maar we kunnen de markt wel beïnvloeden door de wet van vraag en aanbod. Hoe minder mensen dierlijke producten consumeren, hoe minder dieren er zullen gekweekt worden. Vandaag al zien we in de supermarkt dat er steeds meer plantaardige producten in de schappen komen. Wil je toch iets meer doen? Overweeg dan een gift aan BE Vegan of meld je aan als vrijwilliger om samen met ons vegan onder de aandacht te brengen.
Schrijf je in voor Try Vegan en maak een verschil
Een vegan maand is niet alleen een leuke ervaring, maar je maakt er ook echt een verschil mee. En ondertussen blijf je gewoon lekker eten. Wil jij het ook eens uitproberen? Schrijf je dan gratis in voor Try Vegan en ontvang eenvoudige recepten, handige weekmenu’s en heel veel praktische tips!