Wanneer is je make-up vegan?

Make-up is vegan wanneer deze geen dierlijke ingrediënten bevat en niet op dieren wordt getest. Sommige bedrijven testen hun make-up producten op dieren om te zien of ze een allergische reactie veroorzaken. In China zijn dierproeven op make-up bijvoorbeeld verplicht. Deze make-up producten kunnen daardoor niet als vegan geclaimd worden.

In Europa is het sinds 2013 verboden om cosmetica op dieren te testen én om beautyproducten te verkopen die op dieren getest zijn. Als je in ons land make-up koopt is het dus voldoende om de ingrediënten na te kijken om te weten of het vegan is.

Tip: Cruelty-free is niet hetzelfde als vegan! Een product wordt vaak aangeduid als cruelty-free wanneer het niet getest wordt op dieren, maar het kan wel nog steeds dierlijke ingrediënten bevatten.

vegan makeup

Opgelet voor deze ingrediënten in je make-up

Door de Latijnse namen of e-nummers in de ingrediëntenlijst komen cosmeticamerken eenvoudiger weg met het gebruik van dierlijke ingrediënten, omdat we ze simpelweg moeilijker herkennen. We sommen de meest voorkomende dierlijke stoffen in make-up voor je op:

Beendermeel, beenderfosfaat of E542

E542 wordt gebruik als antiklontermiddel bijvoorbeeld in smeerbare producten en tandpasta.

Cera Alba

De Latijnse benaming voor bijenwas. Dit komt het vaakst voor in de ingrediëntenlijst van lippenstift. Bijenwas wordt door bijen geproduceerd om hun bijenkorf te bouwen en hebben ze dus zelf nodig om te overleven.

Collageen of gelatine

Collageen is een eiwit dat vaak wordt gehaald uit skeletten en waarmee gelatine kan worden gemaakt. Tegenwoordig bestaat er ook plantaardige collageen, dit wordt meestal zo aangeduid in de ingrediëntenlijst. Wil je zeker zijn? Contacteer het merk en vraag het even na.

Elastine

Elastine komt uit de ligamenten of spieren van dieren zoals koeien en vind je regelmatig terug in mascara of gezichtscrèmes.

Glycerine

De stof glycerine komt het vaakst voor in zepen en wordt uit (dierlijk) vet gehaald. Er bestaat wel plantaardige glycerine uit kokos, soja of palmolie. In dat geval wordt het meestal als ‘plantaardig’ aangeduid. Je kan het voor de zekerheid navragen bij het merk.

Guanine

Guanine wordt gebruikt om een glittereffect toe te voegen aan make-up en komt uit de schubben van vissen.

Karmijn of E120

Dit additief wordt soms ook als ‘natuurlijke rode kleurstof’ aangeduid op verpakkingen, maar bestaat eigenlijk uit cochenilleluizen.

Keratine

Dit is een veelgenoemd ingrediënt in reclame voor haarproducten, dat afkomstig is uit haar en horens van dieren. Je kan het ook in sommige nagelproducten vinden.

Lanoline

Lanoline wordt uit schapenwol onttrokken en komt het vaakst voor in lipbalsems, lippenstiften en glosjes.

Shellac

Dit is een gepatenteerd ingrediënt, gemaakt van ‘shell’ kevers en dat zorgt voor stevigheid en glans in de gelijknamige nagellaksoort ‘Shellac’.

Stearinezuur

Een zuur dat zowel in de maag van varkens, koeien en schapen voorkomt als in plantaardige vetten. Je vindt deze stof soms op de ingrediëntenlijst van vochtinbrengende producten.

Squaleen

Elk jaar worden ruim 3 miljoen haaien gedood voor de stof squaleen in haaienlever. Dit ingrediënt wordt gebruikt in vochtinbrengende smeerbare producten zoals zonnecrème, deodorants of lippenbalsems.

Vitamines zoals retinol (vitamine A) of D3

Soms voegen bedrijven ook vitamines toe aan make-up die niet altijd van plantaardige oorsprong zijn. Vitamine D3 bijvoorbeeld vindt haar oorsprong in schapenwol. Er bestaan uiteraard vegan varianten van deze vitamines.

vegan makeup borstels

Make-up kwasten

Sommige make-up borstels worden gemaakt met haar van eekhoorns, paarden, geiten en zelfs vossen. Gelukkig bestaan er vandaag al heel wat vegan kwasten.

Valse wimpers

Ook valse wimpers worden vaak gemaakt met dierenhaar of zelfs neushaar van nertsen.

Tip: Zoek naar het Vegan Trademark!

Het logo met de zonnebloem is wereldwijd het meest herkende en gebruikte vegan keurmerk. Het wordt uitgereikt door The Vegan Society en staat op zowel cosmetica, voedingsproducten, kleding als huishoudproducten.

Wist je dat BE Vegan het aanspreekpunt is in België om het Vegan Trademark aan te vragen? Contacteer ons voor meer info over dit vegan keurmerk en de stappen die je kan doorlopen om dit label te ontvangen voor jouw producten.

vegan trademark zonnebloem

Make-up tips van BE Vegan

Hema

Bij Hema vind je het 100% vegan beautymerk B.A.E. met verschillende palletten, potloden, sticks, concealers enzovoort voor je volledige make-up routine.

ICI Paris XL

Het merk A.M. van dj Anouk Matton is 100% vegan en te vinden in deze beautyketen of op haar eigen webshop. Ook Jeffree Star is te vinden bij ICI Paris XL en is volledig vegan. Bij Urban Decay, Only You en BE Creative kan je een aantal vegan make-up items in het gamma terugvinden. Ook sommige kwasten zijn vegan. Ben je niet zeker? Google het even. Meestal communiceren merken hierover op hun eigen website.

Kruidvat

De keten gaat in 2021 van 40 vegan make-up producten naar bijna 180 vegan referenties van foundation tot mascara, eyeliners en oogschaduwpaletten. Goed nieuws dus voor de beautylovers onder ons! Vorig jaar nog lanceerde kruidvat een eigen vegan gamma dat volledig gecertificeerd is met het Vegan Trademark.

Lush

Ook Lush heeft een aantal vegan beautyproducten die je herkent aan het Vegan Trademark. Naast mascara en lipsticks hebben ze bijvoorbeeld ook vegan makeup borstels.

vegan cosmetica
vegan beauty

Vegan make-up webshops

  • A.M. van Anouk Matton
  • Boho-cosmetics
  • Cent pur Cent: alle make-up is vegan behalve de lipsticks die bijenwas bevatten
  • Douglas: een webshop waar je de vegan producten kan kopen van NYX, de volledige vegan make-up lijn van Kaly Jenner en het vegan merk Florence by Mills
  • Elf
  • Faby nagellakken
  • Florissana een volledig vegan beauty webshop
  • Hurraw lippenbalsems
  • Kia Charlotta een Duits make-up merk
  • Sephora: hier vind je de vegan make-up merken Rare Beauty en KVD Beauty.
  • Zao make-up