Tempeh à l’orange met bulgur, radijsjes, ovenbietjes en gewokt groen
Dit kleurrijke gerecht boordevol smaken komt uit Soulkitchen van Tine Tomme en Kim Vercoutere.
Tempeh à l’orange met bulgur, radijsjes, ovenbietjes en gewokt groen
Dit gerecht is een explosie van smaken. De tempeh combineert heel goed met de sinaasappel en gember.
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Tempé à l’orange
- 2 rollen tempeh, (gerookte) in fijne plakjes
- 3 el olie, olijf
- 2 ui, in halve maantjes
- 1 snufje zeezout
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 cm gember, fijngehakt
- ½ sinaasappel, zeste
- 2 sinaasappelen, uitgeperst
- 3 el sojasaus
- 3 el appeldiksap
- 2 el maizena, of arrowroot of kuzu
- 3/4 - 1 cup koud water
Geroosterde rode bietjes :
- 8 rode bieten
- 1 el olie
- ¼ tl zeezout
- 2 el balsamicoazijn
- 1 el appeldiksap
Geperste radijsjes
- 2 bosjes radijzen
- 1 snufje zeezout
- 2 el umesu, of natuurlijke azijn
Gewokt groen
- 2 el olie
- 750 g lentegroen, warmoes, radijsloof, paksoi, andijvie, erwtjes, spinazie…
- ¾ tl kruidenzout
Bulgur in wortelsap* :
- 6 cups wortelsap
- 1 flinke snuf zout
- 3 cups bulgur
Bereiding
Tempeh à l’orange
- Bak de plakjes tempeh in een pan met 2 eetlepels olie tot ze goudbruin zijn.
- Stoof ondertussen de uien in 1 eetlepel olie met een snufje zout. Doe er na 5 minuten de knoflook, gember en zeste bij en laat 3 minuten verder stoven. Doe er dan het sinaasappelsap, de sojasaus en het appeldiksap bij en tot slot de tempeh.
- Los de maizena op in water en doe dit bij de mengeling. Roer constant tot het indikt.
Bulgur in wortelsap
- Breng het wortelsap aan de kook met het zout. Doe er de bulgur bij en laat 12 minuten koken.
- Zet het vuur uit en laat nog even verder wellen.* Dit is de dubbele portie bulgur. In het boek wordt de rest van de bulgur gebruikt in een salade de dag erna. Je kan de hoeveelheden dus gerust verminderen of de rest aan de kant houden voor een salade!
Geroosterde rode bietjes
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schrob de bieten grondig schoon en snij ze in partjes van 1,5 cm dik. Leg ze in een ovenschaal en doe er de olie, het zout, de balsamicoazijn en het appeldiksap bij. Meng goed.
- Zet 35 tot 60 minuten in de oven, tot de bieten beetgaar zijn.
Geperste radijsjes
- Snij de radijsjes in fijne schijfjes. Doe er het zout en de umesu op. Kneed even goed met je handen. Laat minstens 30 minuten rusten.
Gewokt groen
- Verhit de olie in een wok. doe er het lentegroen bij tot het gaar is. Breng tijdens het wokken op smaak met kruidenzout.
- Smakelijk!
Extra informatie

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!