Tempeh à l’orange met bulgur, radijsjes, ovenbietjes en gewokt groen

Dit kleurrijke gerecht boordevol smaken komt uit Soulkitchen van Tine Tomme en Kim Vercoutere.

Tempeh à l'orange met bulgur, radijsjes, ovenbietjes en gewokt groen

Tempeh à l'orange met bulgur, radijsjes, ovenbietjes en gewokt groen
5 from 1 vote

Tempeh à l’orange met bulgur, radijsjes, ovenbietjes en gewokt groen

Dit gerecht is een explosie van smaken. De tempeh combineert heel goed met de sinaasappel en gember.
Totaal: 1 hour
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Tempé à l’orange

  • 2 rollen tempeh, (gerookte) in fijne plakjes
  • 3 el olie, olijf
  • 2 ui, in halve maantjes
  • 1 snufje zeezout
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 cm gember, fijngehakt
  • ½ sinaasappel, zeste
  • 2 sinaasappelen, uitgeperst
  • 3 el sojasaus
  • 3 el appeldiksap
  • 2 el maizena, of arrowroot of kuzu
  • 3/4 - 1 cup koud water

Geroosterde rode bietjes :

  • 8 rode bieten
  • 1 el olie
  • ¼ tl zeezout
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el appeldiksap

Geperste radijsjes

  • 2 bosjes radijzen
  • 1 snufje zeezout
  • 2 el umesu, of natuurlijke azijn

Gewokt groen

  • 2 el olie
  • 750 g lentegroen, warmoes, radijsloof, paksoi, andijvie, erwtjes, spinazie…
  • ¾ tl kruidenzout

Bulgur in wortelsap* :

  • 6 cups wortelsap
  • 1 flinke snuf zout
  • 3 cups bulgur

Bereiding

Tempeh à l’orange

  • Bak de plakjes tempeh in een pan met 2 eetlepels olie tot ze goudbruin zijn.
  • Stoof ondertussen de uien in 1 eetlepel olie met een snufje zout. Doe er na 5 minuten de knoflook, gember en zeste bij en laat 3 minuten verder stoven. Doe er dan het sinaasappelsap, de sojasaus en het appeldiksap bij en tot slot de tempeh.
  • Los de maizena op in water en doe dit bij de mengeling. Roer constant tot het indikt.

Bulgur in wortelsap

  • Breng het wortelsap aan de kook met het zout. Doe er de bulgur bij en laat 12 minuten koken.
  • Zet het vuur uit en laat nog even verder wellen.
    * Dit is de dubbele portie bulgur. In het boek wordt de rest van de bulgur gebruikt in een salade de dag erna. Je kan de hoeveelheden dus gerust verminderen of de rest aan de kant houden voor een salade!

Geroosterde rode bietjes

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schrob de bieten grondig schoon en snij ze in partjes van 1,5 cm dik. Leg ze in een ovenschaal en doe er de olie, het zout, de balsamicoazijn en het appeldiksap bij. Meng goed.
  • Zet 35 tot 60 minuten in de oven, tot de bieten beetgaar zijn.

Geperste radijsjes

  • Snij de radijsjes in fijne schijfjes. Doe er het zout en de umesu op. Kneed even goed met je handen. Laat minstens 30 minuten rusten.

Gewokt groen

  • Verhit de olie in een wok. doe er het lentegroen bij tot het gaar is. Breng tijdens het wokken op smaak met kruidenzout.
  • Smakelijk!

Extra informatie

 
vegan kookboek de Avalonhoeve Soulkitchen
Foto van Heikki Verdurme. Recept van Kim Vercoutere & Tine Tomme: Soulkitchen, Vegan gerechten uit de Avalonhoeve, Uitgeverij Lannoo, €25,99.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept